CLAUDIU IONESCU
de vorbă cu

Potentatul Templului Shrine EMIRAT, Europa

 

 

Shrine potentateTe rog să ne prezinţi o scurtă istorie a Shrine în S.U.A.

Totul a început în Manhattan, la Knickerbocker Cottage, pe Sixth Avenue, în New York, în 1870, pe când câţiva membri a ceea ce e considerată cea mai veche fraternitate din lume – Masoneria – îşi petreceau timpul în taverna lor favorită. Ei au simţit că Masoneria, care îşi are originile în pietrarii şi meşteşugarii Evului Mediu, era prea concentrată pe ritual. Aceşti tipi doreau o fraternitate care să se bazeze pe voioşie şi tovărăşie.

Doi dintre acei domni – Walter M. Fleming, medic, şi Billy Florence, actor – au preluat ideea şi au continuat cu ea. Billy Florence fusese în turneu, în Franţa, şi a venit cu ideea unei grupări de sorginte orientală (Orientul Apropiat), după ce frecventase un astfel de grup lansat de către un diplomat arab. Fleming a adăugat structura, cu înscrisul numelui fraternităţii, riturile de iniţiere, ritualurile şi regulile. Împreună, Fleming şi Florence, au proiectat emblema fraternităţii, au formulat un salut şi au decis că fesul roşu cu canaf negru va fi acoperământul oficial al grupului.

Prima întrunire a celor din Mecca Shrine (Altarul de la Mecca), primul templu (capitol) stabilit în Statele Unite, a avut loc pe 26 Septembrie 1872.

Shriners International e o fraternitate întemeiată pe voioşie, tovărăşie şi pe principiile masonice ale iubirii fraterne, adevărului şi alinării. Membrii Shrine sunt angajaţi în a fi prima organizaţie fraternală pentru bărbaţi de bun caracter, având programe şi servicii atractive, de calitate, pentru membrii săi, pentru familiile şi prietenii lor, întrun spirit al voioşiei, tovărăşiei şi camaraderiei sociale, şi servind omenirea prin resursele sale filantropice, Shriners Hospital for Children® (Sptitalul Shrine pentru Copii).

Când şi cum a intrat Shrine în Europa?Shrine 1

Pe când călătorea în Europa, Nobilul Englehardt P.P., de la Templul Aahmes, Oakland, California, a împărtăşit ideea cu mai mulţi Nobili care lucrau în Europa de a crea o organizaţie Shrine în Europa. După întoarcerea sa, a prezentat ideea Divanului Aahmes, care mai apoi şi-a asigurat aprobarea de la Imperial. Primul Ceremonial European al Shrine a fost ţinut pe 8 August 1953, în Wiesbaden, cu novici veniţi din întreaga Europă şi Arabia Saudită. În perioada 1953-1962, Ceremonialul European al Shrine a creat 1200 Nobili. În 1984, Templul Aahmes a câştigat 2376 noi membri, Moslah 2043, iar Medina 132, pentru un total de 4451 noi membri ai Shrine. Clubul European al Shrine a cunoscut o neobişnuită creştere de-a lungul ultimilor 49 de ani de existenţă, iar până astăzi a creat peste 7000 de Nobili.

Spune-ne despre Templul EMIRAT. Câţi membri ai Shrine avem acum în Europa?

Pe 3 Iulie 2009, cererea  făcută de Emirat pentru dispensă la o Cartă, în numele a 370 de membri europeni ai Shrine a fost prezentată, dar aplicaţia nu a fost aprobată de delegaţii votanţi şi a trebuit să formulăm o nouă cerere în Toronto, un an mai târziu. Cu votul pozitiv al Comitetului Liniilor Jurisdicţionale şi al Comitetului Cartei şi a Dispensei, a rezultat suficient sprijin din partea Nobilităţii Globale pentru a asigura Templului Emirat o Cartă sub dispensă.

Numărătoarea finală de-a lungul unei călătorii de trei ani, pentru obţinerea “cartei statutare”, a ajuns la scadenţă în timpul celei de-a 137 Sesiuni Imperiale, în Denver, Colorado, Iulie 2011. Propunerea pentru a deschide cel de-al 194-lea Templu din istoria Shrine a fost listată ca poziţia17 în agenda oficială şi aprobată. În jurul orei 10 dimineaţa, de Ziua Independenţei, 4 Iulie 2011, aplauze furtunoase a peste o mie de Nobili, în Convention Hall din Denver, au urmat, iar delegaţiei Emirat i s-a cerut să se apropie pentru a primi îndelung aşteptata cartă.

Însoţit de către Nobilii Gerhard W. Severin, John C. Harris, Robert Cuestas, Heinz Kolb, Bill Farley şi Frank Garbelmann, am mers pe scenă pentru a primi Carta. În acelaşi timp, Legiunea de Onoare a Emiratului a primit o Cartă sub dispensă de la Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Legiunilor de Onoare (Nobilul Anthony S. “Tony” Murray), care va deveni o cartă permanentă, în Februarie 2012, în timpul întâlnirii lor anuale.

Pentru parada celor de la Shrine, din acea
după-amiază, Emiratul a mers în marş, fluturându-ne cu mândrie drapelul Templului, drapelul naţional al Germaniei, alături de drapelul european. Emirat a fost îndelung aplaudat şi urări de bine pentru viitor au fost primite de la mulţi dintre spectatori şi de la Nobili.

Shrine charterCe intenţionezi să faci, ca Ilustru Potentat al Templului EMIRAT? Ce aşteptări ai?

Mai întâi de toate membrii europeni ai Shrine sunt entuziaşti, fiind cel de-al 194-lea Templu în istoria Shrine şi aş vrea să aduc acest entuziasm pe cât de mult posibil în întreaga familie masonică europeană, pentru a creea un sprijin continuu cauzei noastre. Şi aş face totul pentru ca toţi masonii să înţeleagă că filantropia noastră în sprijinirea copiilor – cu dragoste, cu mari idei şi cu banii noştri – este cel mai bun lucru pe care Francmasoneria l-a adus la viaţă.

Ce urmează acum este o muncă grea, Emirat e o realitate şi aşa trebuie să devină lucrarea noastră ca Templu: consistentă, profesională şi cu pasiune, pentru a sprijinii copiii cu nevoi.

Trebuie să stabilim o rutină şi o muncă regulată în Cluburi, pentru a deveni atractivi Maeştrilor Masoni din lojile albastre. Trebuie să devenim creativi în a recruta noi membri şi pentru a sprijini Cluburile ce-şi dezvoltă numărul de membri locali. Trebuie să fie o puternică echipă de bază pentru a dezvolta relaţiile noastre de donare, pentru a crea o sursă stabilă de sprijin financiar. Trebuie să creăm o cultură a devenirii tot mai activi în unităţi.

Mai presus de orice, trebuie să construim o viziune despre cum să sprijinim ale noastre “Spitale ale Shrine pentru Copii®”, în combinaţie cu aport local, şi pentru alte acţiuni de caritate, care să ajute cel mai bine copiii cu nevoi.

Mă aştept ca Nobilii activi să înceapă dezvoltarea donaţiilor noastre şi programele de lărgire a membrilor.

Crezi că mentalitatea europeană îmbrăţişează în acelaşi fel, precum cea americană, filantropia?Shrine 2

Aceasta este o întrebare interesantă şi deseori pusă. Răspunsul meu strict este un “DA” clar. N-aş crede nici o clipă că este cineva pe pământ diferit în mentalitate, când vine vorba de a ajuta copii. La sesiunea din Denver, Imperial Sir Maxwell a formulat o declaraţie interesantă, zicând: “Un copil cu nevoi totdeuna ne va conduce”. Sincer nu cred că ar fi ceva ce poate diferenţia masonii europeni de cei americani. Şi dacă te uiţi la diferite ţări europene, unde Nobili sunt membri ai Templului nostru, vei ajunge la aceeaşi concluzie.

Ceea ce trebuie să adoptăm în Europa este cu siguranţă modul în care să ne comunicăm filantropia. Trebuie să învăţăm tot ceea ce celelalte Temple de oriunde au învăţat: cum putem să combinăm fraternitatea noastră cu voia bună, cum putem implica Doamnele noastre în tot ceea ce facem, cum putem oferi sprijin “Spitalelor Shrine pentru Copii®”, în paralel cu sprijinul local pentru copiii din vecinătatea Templului nostru.

Cum vezi Shrine în România? O scurtă istorie a relaţiilor. Trebuie să spun că sunt chiar primul mason român iniţiat în Shrine.

Acum trei ani, am venit prima oară însoţit de Nobili, în România. A fost o vizită foarte impresionantă. Dedicarea Nobililor pe care i-am întâlnit, ideile despre cum să facem fraternitatea noastră vie, voinţa de a depăşi obstacole şi fantezia din reperarea sprijinului pentru copiii cu nevoi au fost cutremurătoare.

Te felicit pentru că eşti primul Nobil din România, nu ştiam aceasta. Cu siguranţă, întotdeauna ceva de amintit, nu? Chiar sper că vor fi mulţi, mulţi alţi Nobili în România, şi cât de grozav ar fi dacă aş putea să felicit un Nobil român pentru că a devenit Potentat al primului Templu din România?