CLAUDIU IONESCU
de vorbă cu

Marele Maestru al Marii Loji ALPINA din Elveția

Jeann Michel Mascherpa…Am fost de mai multe ori în România, am vizitat loji şi pot spune că sunt încântat. Am fost impresionat atât de calitatea lucrului masonic,
cât şi de simţămintele frăţeşti.  Vă felicit!

Prea Respectabile Mare Maestru, consideri că este diferită Masoneria din Vest de cea din Est?

Cred că sunt diferenţe. Cea mai importantă este experienţa. Mă refer la ritualuri – tot felul de lucruri de natură tehnică. În rest, nu văd nici o diferenţă majoră. Doar faptul că sunteţi mai tineri. De asemenea, mai vreau să spun că noi putem ajuta toate Marile Loji tinere, dar nu spunându-le: „noi ştim, voi trebuie sa învăţaţi“, ci spunându-le să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-am făcut şi noi în vremurile trecute.

Cum vezi raportarea omului modern la Masonerie?

Atunci când un profan vine şi bate la poarta templului şi spune că vrea să fie francmason, prima întrebare este: De ce? – Vrei asta pentru afaceri? Îmi pare rău, dar nu asta este adresa la care trebuie să vii. Vrei asta pentru politică? Tu ai o altă cale de urmat decât aceasta. Vrei cumva pentru afaceri şi pentru politică? Există pentru asta Rotary Club, există Alliance, ai la dispoziţie toate aceste cluburi… Masoneria este pentru spiritualitate, este pentru a conserva anumite lucruri, este pentru frăţie.  Adesea se întâmplă să dai de cineva care spune: ok, eu am să fiu – eu sunt interesat să găsesc mai mulţi prieteni. Şi asta trebuie să îi spui: nu este de ajuns. Este un prim pas, un bun prim pas. Dar apoi trebuie să mergi mai departe.

Şi după aceea nu va mai trebui să le explici oamenilor, fraţilor: în lojă, noi nu facem politică, noi nu facem religie – pur şi simplu, aşa funcţionează lucrurile.

Spune-mi, te rog, ceva despre viaţa ta profană, despre viaţa masonică.

Eu sunt om de ştiinţă. Şi eu, aşa cum fac toţi oamenii de ştiinţă, fac muncă de cercetare. Eu asta am făcut, muncă de cercetare, vreme de douăzeci de ani. Şi, într-o bună zi, când aveam patruzeci de ani, m-am întrebat ce am făcut până acum pentru societate?

Eu public cărţi. Ok. Aceste cărţi sunt pe un raft undeva. Una peste alta, să spunem că există două sute de oameni care pot să le citească şi să le înţeleagă. Asta nu e nimic… Eu lucrez în domeniul biologiei. În botanică, sunt specialist în taxonomie. dar, care este sprijinul pe care l-am dat eu societăţii? Apoi am descoperit Masoneria. Atunci am înţeles că munca mea în Francmasonerie este să aduc oamenilor tineri, tot ceea ce societarea are de dat – şi cunoaşterea pe care eu am adunat-o – şi să o traduc pentru ei. Ceea ce noi facem în Masonerie este tocmai să traducem, să transportăm, să transferăm: întâi trebuie să ajungi maestru, apoi să tranferi cunoaşterea ta ucenicului sau calfei – şi cred că asta fac şi eu. Eu am primit mult de la societate, acum trebuie să dau şi eu ceva tineretului.

Asta este înţelegerea pe care Francmasoneria mi-a dat-o mie personal. Important este să dăruiesc altora, în viaţa mea de zi cu zi. Şi încă un lucru, fiecare dintre noi, toţi facem greşeli! Te trezeşti dimineaţa, te speli pe faţă, te priveşti în oglindă şi îţi spui: ce am făcut ieri? Şi cu individul ăsta, ei bine, nu am fost tocmai corect. Cu acesta am fost prea dur. Aşa că, astăzi, am să mă întâlnesc cu aceşti indivizi şi să îmi cer scuze. Şi în felul ăsta poţi îmbunătăţi – nu doar frăţia, ci relaţiile umane. Asta este ceea ce Francmasoneria a făcut pentru mine.

Am fost iniţiat la Geneva, acum 26 de ani. Deci, douăzeci şi şase de ani de Francmasonerie. Dumnezeu să îmi ajute!