ALEXANDRU ENACHE

 

 

CUVÂNTUL TRADUCĂTORULUI

 

masoneria-inainte-de-aparitia-marilor-lojiCând și unde a apărut Francmaso­neria? Care sunt originile sale și cum a evoluat? Nimeni nu poate răspunde cu siguranță la aceste întrebări. În schimb, există un volum uriaș de teorii fanteziste, presupuneri și năs­cociri care îi pot pune în dificultate până și pe cei mai raționali dintre noi.

Traducând această carte, mi-am dat seama că Lionel Vibert a scris-o din dorința de a face un pic de lu­mină asupra acestui subiect, poate și sub imperiul unei exasperări pro­­duse de noianul de aberații, bine sau rău-intenționate, spuse despre Francmasonerie.

Primul document în care se face o referire clară la Masonerie este Regius Poem, scris în jurul anului 1390. Pentru cum a evoluat Ordinul în vremurile anterioare acestei date nu există decât legende și presupuneri, unele chiar penibile. Nu este nevoie să le discutăm aici, autorul a avut grijă să le analizeze în detaliu.

Cei mai mulți cercetători și învățați masoni sunt de părere că Masoneria modernă s-a dezvoltat, direct sau indirect, din confreriile meșterilor lucrători în piatră, care au construit mărețele catedrale și castele medievale din Apusul Europei.

Trebuie să fi existat un mod de organizare a maso­nilor operativi din Evul Mediu, cel puțin în Anglia, unde după Cucerirea Normandă (1066-1086) au fost construite într-un timp relativ scurt mii de locașuri reli­gioase foarte asemănătoare ca mărime, stil și proporții arhitectonice. Acest lucru nu se putea realiza în lipsa unei corelări și comunicări eficiente între diferitele grupuri de meșteri care au înălțat respectivele edificii.

Cu toate acestea, chiar dacă avem destule indicii care aparent demonstrează o legătură directă între Maso­neria operativă și cea speculativă, ca și în cazul teoriei lui Darwin există destule „verigi lipsă“ care trebuie găsite, în condițiile lipsei izvoarelor istorice despre masonii operativi din Anglia medievală, existând ceva documente doar despre cei din Scoția.

Lionel Vibert a încercat să navigheze cât mai bine pe aceste ape tulburi și câteodată învolburate, limitându-se la a lua în considerație doar informațiile oferite de documentele istorice și îndepărtând presupunerile și speculațiile, dovadă și folosirea foarte rară a cuvintelor „probabil“ sau „posibil“.

Spre deosebire de autor, care spune în prefața cărții că a încercat să evite cât mai mult notele de subsol, eu am fost nevoit să introduc peste 100. Am considerat că este necesar să ofer un minim de informații despre personali­tățile și evenimentele istorice în discuție, pentru a ajuta cititorul să-și creeze o imagine cât mai clară asupra contextului istoric respectiv. Pentru o lectură cât mai ușoară, notele de subsol sunt concise și la obiect.

Cartea se adresează nu numai celor interesați de istoria veche a Masoneriei, dar și celor pasionați de istorie în general, fiind un periplu inedit care pleacă din vremurile biblice, trece prin Antichitatea egipteană, greacă și romană, prezintă aspecte ale vieții meșteșu­ga­rilor din Evul Mediu apusean, parcurge diverse perioade din istoria medievală a Angliei și se încheie în 1717 odată cu formarea primei Mari Loji masonice din lume.

Închei prin a mulțumi tuturor celor care au fost alături de mine pe parcursul realizării acestei lucrări, familia, colegii și prietenii, precum și reprezentanților renumitei edituri unde este publicată, și sper că această carte va ajuta cititorul să vadă în altă lumină vremurile de început ale Masoneriei.