CLAUDIU IONESCU
de vorbă cu

Marele Maestru al Grande Oriente d’Italia

PStefano Bisi webrea Respectabile Mare Maestru şi dragă Frate Stefano, care va fi direcţia pe care o vei urma ca Mare Maestru al Grande Oriente d’Italia?
Eu voi încerca să continuu – în aceeaşi direcţie, cu aceeaşi politică a lui Gustavo Raffi, de transparenţă faţă de interesul public, cu toate aceste feluri de evenimente în universităţi şi în locurile publice, o implicare majoră în societatea civilă. Nu vom neglija nici aspectul caritabil. De exemplu, Marele nostru Maestru Adjunct este directorul unui azil de noapte, care practic dă de mâncare oamenilor nevoiaşi şi de ase­menea oferă adăpost celor care nu au case, ajutând sute de oameni; oferă sute de mese oamenilor nevoiaşi în fiecare zi. Desigur, Grande Oriente d’Italia încearcă să îl ajute. În ce priveşte activi­tatea internă a Grande Oriente d’Italia, vom încerca să îmbunătăţim aspectul ritualistic al muncii noastre în Loji, prin instrumente multimedia – DVD-uri şi înre­gistrări; fiecare dintre noi trebuie să înţeleagă şi să practice Arta Francmasoneriei.
Vizita la Bucureşti, în mai 2014, a fost chiar prima vizită masonică în străinătate ca Mare Maestru, nu e aşa?
Da, asta a fost prima mea experienţă în străinătate, deoarece eu am fost instalat ca Mare Maestru în aprilie 2014, după cum ştii, pentru că ai fost prezent atunci. Din modestie, aş prefera să nu îmi exprim percepțiile înainte de a cunoaşte mai bine toată situaţia Francmasoneriei internaţionale.
Observ că fraţii masoni din Europa de Est sunt foarte, foarte entuziaşti şi doresc să se dezvolte şi această voinţă de a creşte a fost de asemenea menționată de ceea ce a spus Preşedintele Camerei Deputaților României în discursul său care a inaugurat Conferinţa Mondială a Marilor Loji Regulare: Francmasoneria ar trebui să fie un vehicul, un vector de dezvoltare a societăţii civile. Eu cred că, mai ales în Europa de Est, Francmasoneria este cu adevărat funcţio­nală în ce priveşte acest fel de proiecte şi este cu adevărat îmbinată cu dezvoltarea societăţii civile.
Crezi că Francmasoneria Occidentală este diferită compara­tiv cu cea din țările estice? Crezi că în zilele noastre lumea are nevoie de Francmasonerie ca în trecut?
Eu cred că fiecare organizaţie este specifică zonei sale. Bineînţeles, situaţia din America Latină este destul de diferită de cea din Statele Unite, destul de diferită faţă de Francmasoneria Europeană. Dar eu cred că fiecare societate încă are nevoie de Francmasonerie. Mie îmi place să descriu Francmasoneria ca un pod. Imaginea Francmasoneriei, în opinia mea, este cea a unui pod. Ştiţi bine, podul este o construcţie folositoare conectării oamenilor. Francmaso­neria poate încă să ofere bărbaţilor care i se alătură abilitatea şi voinţa de a vorbi unii cu ceilalţi. Cu atât mai mult avem nevoie astăzi de acest fel de oameni dispuși să stea de vorbă cu alții, să stabilească legături. Valorile noastre încă sunt actuale şi ar trebui, pur şi simplu, să ne menţinem valorile, dar trebuie să punem aceste valori în contextul situaţiei actuale. Dacă Biserca Catolică face acest lucru, fiind încă foarte ancorată în acele valori tradiționale, pe care le face să fie foarte actuale, de ce nu am putea şi noi să facem acelaşi lucru?
Pentru că ești jurnalist, care ar fi întrebarea pe care ți-ai adresa-o? Stefano Bisi + Claudiu web
Cum ai vrea să-și amintească lumea de tine, după man­datul de 5 ani ca Mare Maestru al Grande Oriente d’Italia? Şi
răspunsul pe care mi-ar plăcea să îl primesc este că aş vrea să-și amintească de mine ca fiind Marele Maestru care a făcut posibil pentru Fraţi, o dată de pleacă din Lojă, să simtă nevoia să se întoarcă din nou cât mai curând posibil.
Splendid, Prea Respectabile Frate! Îți mulţumesc pentru că mi-ai acordat acest interviu.

******
Stefano Bisi a fost iniţiat în Francmasonerie pe 24 septembrie 1982 în Loja Montaperti Nr. 722 din Siena, unde a fost mai târziu Maestru Venerabil. A fost preşe­dinte al Orientului Masonic Siena în perioada în care fraţii din Siena şi-au încoronat cu succes visul lor de a cumpăra, cu sprijinul Urbs, Casa Masonică. Ales ca Prim Mare Supraveghetor în 2005, doi ani mai târziu şi-a dat demisia, înainte de a candida, în 2007, pentru oficiul de preşedinte al Colegiului de Maeştri Venerabili din Toscana, unde a fost reales în 2010. Stefano Bisi este membru al Ritului Scoţian şi al Ritului de York şi i s-a decernat distincţia „Giordano Bruno“, clasa Atena.
Stefano Bisi este absolvent al secției de Ştiinţe ale Admi­nistraţiei Publice de la Facultatea de Știinţe Politice din cadrul Universității din Siena.
A devenit jurnalist, îndeplinindu-și un
vis de-al său din perioada şcolii. A creat blogul www.stefanobisi.it, ce are și canalul „Bisiradio“, fiind și editorul jurnalului online: www.sienanews.it. Este autorul câtorva cărţi, între care Mithra şi Compasul, dedicată relaţiei dintre Biserica Catolică şi Franc­maso­nerie, Stradario massonico di Siena (Harta maso­nică a străzilor din Siena), şi este de asemenea co-autorul Sindaci in rosso (Primari în roşu), o publicaţie editată de Vittorio Feltri şi Renato Brunetta, şi Freemasonry F. A. Q. (Masoneria – întrebări frecvente).
I s-a decernat Ordinul Merito della Repubblica. De asemenea, a primit următoarele premii: Paolo Maccherini, Giornalista sportivo dell’anno, Porsenna şi Medioevo presente.

(copyright foto P.R. Stefano Bisi: Francesco Soldano)