AKRAM ELIAS

Mare Maestru din Trecut al Marii Loji din Washington DC

 

 

AkramForum Masonic este, după părerea mea umi­lă, una dintre cele mai bune reviste masonice pe care eu le-am văzut. Conţinutul, designul, layout-ul, culorile sunt inspirate şi eu cred că aceasta este calea viitorului.

Eu cred că este impor­tant pentru francmasonerie să iasă din „camera secretă“, să intre într-o relaţie cu societatea şi să producă publi­caţii care să aibă nu doar cititori masoni, la un nivel adânc, într-un mod inteligent, dar şi non-masoni care vor să înveţe ce înseamnă frăţia.

Asta pentru că Francmasoneria şi societatea sunt inseparabile. Forum Masonic, după cum spune titlul, oferă un forum masonic; este o publicaţie fidelă misiunii sale, fiind o platformă pentru comunicarea şi schimbul de idei. Eu cred că revista se ridică la nivelul anunţat de titlul său.

Există un lucru important în privința Forum Masonic – calitatea este foarte înaltă. Ţineţi-o tot aşa. Nu contează cine încearcă să pună presiune pe voi şi să vă spună – poate putem să salvăm pe nişte bani, poate putem să o facem ceva mai ieftin, poate putem să ne descurcăm cu mai puţin. Nu vă lăsaţi duşi în direcţia aia, nu faceţi compromisuri în privința calității. Mențineți revista la nivelul de calitate la care este acum, care este excelent!

Când vorbim de instrumente de comunicare, ori faci asta într-o manieră excelentă, ori este mai bine să nu faci nimic. Compromisurile în ce priveşte calitatea comunicării fac rău frăţiei, aşa că ţinteşte întotdeauna cel mai sus, să fii cel mai bun, sau nu faci nimic. Orice se află la mijloc, orice încercare de a o lua pe scurtătură nu serveşte frăţiei, ci numai o devalorizează.

Forum Masonic într-adevăr serveşte frăţiei şi cel mai bine ar fi să o mențineți la o calitate înaltă. Dacă veți compromite calitatea, nu va mai putea să facă acest serviciu, aşa că e mai bine să o păstraţi aşa cum este.

Totul în ziua de astăzi este o problemă de comunicare. Noi trăim într-o lume globalizată, în acelaşi timp este o lume dominată de comu­nicarea instantanee. Orice se întâmplă în lume este în mod instantaneu cunoscut în toată lumea.
Este esențial să știi cum să comunici, cum să faci asta în mod eficient şi la nivel de excelenţă, pentru că noi nu putem – voi nu vă puteţi permite să fiţi „aşa şi-aşa“, nu vă puteţi permite să o faceţi ieftin, pentru că nu v-ar mai servi cauza.

Trăim într-o lume a declarațiilor concise, nu mai lungi de nouă secunde. Astfel, cuvintele pe care le alegi devin foarte puternice. Comunicarea este liberă, aceasta este norma în zilele noastre. Trăim într-o revoluţie a cunoaşterii, în care cunoaşterea-informaţie este un element esenţial. Cunoaşterea acum transformă specia umană, la fel cum revoluţia agricolă, apoi cea industrială au transformat ordinea economică, politică şi socială a acelor timpuri.

Noi acum trecem printr-o a treia, cea mai importantă revoluţie a speciei umane – şi aceasta este revoluţia cunoaşterii. Informaţia este mijlo­cul prin care se transmite cunoaşterea. Indivizii, pentru prima dată, au acces la informaţii, le pot procesa, pot deduce cunoaşterea din informaţii şi pot acţiona în consecinţa acestei cunoaşteri, într-un mod independent, într-un fel nemaivăzut vreodată în istoria scrisă a umanităţii.