CLAUDIU IONESCU
de vorbă cu

Marele Maestru al Marii Loji a Spaniei
Mare Maestru de Onoare al Marii Loji Naţionale din România

 

Prea Respectabile Frate Oscar, vei candida, în noiembrie 2018, în Panama, pentru funcția de Secretar General al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Regulare. Ce planuri ai, ce schimbări sunt necesare?

Nu există perioadă electorală pentru funcția de Secretar General al Conferinței Mondiale. În noiembrie mă voi ridica și voi anunța că voi candida ca Secretar General. În primul rând, trebuie să reactivăm această Conferință. Scopul Conferinței Mondiale, adevăratul „protagonist” este Masoneria însăși, nu o persoană anume. Este cea mai bună platformă pe care o avem, ca Marile Loji să facă schimburi de experiență, să învățăm unii de la alții. În acest moment nu este ceea ce m-am așteptat să fie. Vreau să schimb regulamentul Conferinței Mondiale; în multe privințe vreau să fac o mică revoluție. Ceea ce vreau să schimb, în primul rând, este atitudinea. Este necesar ca multe Mari Loji să fie implicate real în managementul Conferinței Mondiale. Trebiie să fim activi. Trebuie să fim importanți.

Conferința Mondială trebuie să aibă acest „protagonist”, pe care nu îl are acum. E păcat. Nu trebuie să pierdem prilejul să îndeplinim acest scop. Conferința Mondială nu este conștientă de propria capacitate de a schimba. Trebuie să o facem în viitor. Sper ca în Panama să avem prilejul să facem această schimbare, de care avem nevoie disperată. Dacă totul va merge bine, vom face schimbarea în bine și vom avea o activitate dinamică, care va servi binelui Masoneriei. Cu siguranță.

După părerea mea, Confederația Masonică Interamericană CMI este cea mai bine organizată structură masonică din lume. Vă asigur de asta. Suntem foarte puternici; vorbim despre aproximativ 80 de Mari Loji. Ultima care ni s-a alăturat este Marea Lojă din Washington DC. A mai fost în trecut, au părăsit CMI, iar acum s-au reîntors. Acum avem membri din 30 de țări diferite din lume. Nu avem probleme economice sau financiare și avem multă influență. Astăzi, dacă orice Mare Lojă dorește să afle ce se întâmplă în America Latină, trebuie doar să întrebe CMI. Sunt absolut mândru de asta. Putem arăta societăților din America Latină ceea ce facem noi ca masoni. Vreau să transfer multe aspecte pozitive din modul de organizare a CMI în organizarea Conferinței Mondiale. Nu e vorba nici de bani, nici de templele noastre, este vorba despre ființa umană – acesta este „motorul” nostru.

Revenind la Conferința Mondială, vreau să subliniez că nu este vorba despre o singură persoană, este imposibil. Este vorba despre o echipă, o echipă activă în mod real. Noi, printre masoni, avem o mulțime de oameni calificați: comunicatori, economiști, specialiști IT, ingineri, doctori, avocați etc. Scopul este să putem lucra împreună, într-o direcție unică. Consider că este un lucru foarte bun ceea ce a făcut Tom Jackson – să creeze Conferința Mondială; a făcut un lucru fantastic. Tom Jackson este o personalitate unică. Nimeni nu îl poate înlocui. Trebuie să creăm o echipă care să facă munca lui Tom Jackson, poate zeci frați pot lucra ceea ce făcea el. Dar el nu poate fi copiat. Tom Jackson este un supraom. Capacitatea lui, personalitatea lui i-au permis să creeze o organizație globală excepțională, o minunată aventură.

Oscar, crezi că lumea de azi mai are nevoie de Masonerie ca în trecut?

Da, absolut. Masoneria vine din Evul Mediu. Cred că valorile Fraternității – dreptate, sinceritate, bunăstare – au fost valabile în urmă cu o mie de ani și vor rămâne valabile încă o mie de ani. Singura problemă pe care o avem astăzi este cum transmitem mesajul Masoneriei, cum prezentăm conținutul, cum transmitem societății că îi suntem de folos. Trebuie să fim folositori societății în care trăim; dacă nu suntem utili, de ce mai suntem masoni?

Astăzi, în 2018, mesajul este același, doar modul în care transmitem aceste mesaj trebuie să fie diferit. Avem Internet, avem social media. Trăim într-o lume a comunicării. Trebuie să folosim aceste mijloace, dar să nu confundăm mijloacele cu mesajul. Mesajul, valorile sunt perene. Nu se vor schimba niciodată. Am fost utili în trecut, dar cum să fim utili și astăzi? Conferința Mondială trebuie să răspundă acestor provocări. Conferința Mondială trebuie să fie o unealtă pentru întrajutorare și sprijin. O mare problemă cu care se confruntă Masoneria astăzi este scăderea numărului de membri. Cum putem atrage către noi tinerii, mesajul nostru este receptat așa cum trebuie de ei? Masonii nu trebuie să vorbească doar despre ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani, trebuie să vorbim despre următorii 50 de ani!

Ce tip de Masonerie căutăm? O Masonerie care nu este în centru propriei atenții și acțiuni? O Masonerie care nu este activă în societate? Nu! Dacă nu suntem activi în societate, suntem pierduți, pentru că vor dispărea legăturile cu non-masonii, iar aceasta va însemna sfârșitul Masoneriei.

În urmă cu 100 de ani, după Primul Război Mondial, granițele noii Europe au fost stabilite de masoni. Mai au masonii același impact în zilele noastre? Sunt ei importanți în stabilirea de „poduri” între state?

Pot vorbi numai despre ziua de astăzi, pentru că istoria este istorie și nu o putem schimba, s-a întîmplat. După părerea mea, Masoneria nu trebuie implicată în nici un fel de politică. Masoneria a stabilit deja relațiile personale, dar translatarea acestor relații în politică nu cred că este o idee bună. Aș prefera ca „podurile” internaționale între state să fie construite de politicieni. Noi nu le putem lua locul, noi nu suntem politicieni.

După părerea mea, vocea Masoneriei, principiile Masoneriei trebuie să fie auzite de oricine de pe Glob. Noi nu suntem în căutare de înfluență. Este important ca fiecare să afle ceea ce oferă Masoneria. Masoneria este o unealtă care trebuie să fie luată în considerare pentru progresul oricărei țări. Noi nu ne putem implica în problemele politice interne ale țării.

Noi avem principii. Aceste principii nu trebuie să rămână doar în templele noastre. Ele nu sunt teoretice, trebuie să punem în practică aceste principii. Este vorba despre dreptate, armonie, prietenie, forță, toleranță. Evident, aceste principii trebuie să fie auzite. Nu îmi place o Masonerie pasivă, contemplativă, care privește doar spre sine. Masoneria trebuie să fie utilă societății în care funcționează. Dacă noi nu suntem utili, pierdem trenul, pierdem legătura cu non-masonii.

Repet, noi nu ne implicăm în probleme interne, dar este un fapt acela că astăzi există 60 de țări în lume unde Masoneria este persecutată. Nu este permis să fii mason în aceste țări; dacă ești mason, ești trimis la închisoare. În unele dintre aceste țări, Masoneria este considerată o organizație antireligioasă și poți fi executat. În zilele noastre, prietene…

Masoneria nu se poate dezvolta în țări nedemocratice. Masoneria este sinonimă cu democrația. Conferința Mondială trebuie să explice ce este Masoneria, pentru a contribui la dispariția acestei imagini de sectă satanică sau ce-o mai fi considerată.

Sunt diferențe între Masoneria din Est și cea din Vest?

Consider că fiecare țară, fiecare Mare Lojă, fiecare regiune are propriile caracteristici. Dar nu vreau să generalizez, între Est și Vest. Prefer să vorbesc despre continente: Europa, America etc. Bineînțeles, sunt aspecte diferite și caracteristici, dar toți masonii din lume au ceva în comun: ne tratăm unii pe alții ca frații. Conceptul fraternității este general. Este cel mai bun lucru. De exemplu: noi mergem în Noua Zeelandă. Nu am vorbim înainte, nu ne cunoaștem, dar, în doar cinci minute, ne simțim între prieteni alături de frații din Noua Zeelandă. Este o experiență minunată. Putem avea această experiență în orice parte a lumii. Fraternitatea este fantastică. Avem două aspecte minunate: fraternitatea și aspectul inițiatic (inițierea). Suntem singura organizație din lume care operează cu elemente inițiatice. Ca frați, avem ceva în comun, ceva ce nu poate fi schimbat de nimeni – inițierea. Aceste caracteristici care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne diferențiază.

Sunt sigur că ai întâlnit, în viața ta masonică internațională, lideri ai Craftului care nu se află pe drumul corect al Masoneriei, persoane care au uitat principiile noastre fundamentale, care au un ego supradimensionat ce încearcă să ascundă, de fapt, o acută lipsă de cultură.

Din păcate, este adevărat. Mulți masoni, chiar dacă sunt lideri sau masoni de rând în lojile lor mici, uită principiile de bază. Masoneria reală trebuie să fie o dedicare 24 de ore pe zi în viața normală a fiecaruia. Nu ar trebui să uităm că suntem masoni și să ne amintim acest lucru doar când mergem la ținutele lojii. Trebuie să fim exemple în societate. Nu spun că un mason trebuie să fie un înger sau un sfânt fără de păcate sau greșeli, noi suntem ființe umane și putem greși. Dar dacă suntem masoni, trebuie să fim dedicați principiilor masonice.
Cele mai bune lecții pe care le-am primit de la masoni nu au venit de la Mari Maeștri, ci de la simpli ucenici. Mi-au dat motive reale bune, exemple reale bune.

E adevărat că în Masonerie, pe măsură ce urci spre vârf, începi să pierzi simțul realității. E necesar să ai lângă tine, să fii înconjurat de masoni buni care să îți amintească să fii un bun mason. Avem o mare problemă, care este vanitatea, ego-ul. Acest ego crește pe măsură ce rangul masonic crește. Trebuie să schimbăm asta. Marii Ofițeri trebuie să fie atenți să nu uite că sunt simple ființe umane. Știi poveste generalului care s-a întors în glorie în Roma antică. Era însoțit pe durata procesiunii de pe străzile orașului de un sclav a cărui datorie era să îi reamintească generalului că triumful lui nu va fi veșnic. Sclavul îi șoptea generalului: „Memento mori”, „Amintește-ți că o să mori”. Mulți Mari Maeștri se cred zei, cei mai valoroși oameni din lume. Nu este adevărat! Fiecare Mare Maestru trebuie să fie înconjurat de frați care să îi spună adevărul. Dacă nu avem un feedback REAL, suntem pierduți.

Recent ai fost reales Mare Maestru al Spaniei. Amândoi știm că există jurisdicții în care Marii Maeștri încearcă să se protejeze și să aibă controlul prin reguli artificiale asupra eventualilor lor contracandidați.

Condițiile pentru a te califica în cursa electorală pentru Mare Maestru este doar să fii Maestru Venerabil din trecut în good standing. În concordanță cu Constituția spaniolă, trebuie să fii cetățean spaniol și să ai rezidență în Spania (să nu locuiești în China sau în SUA, de exemplu). E foarte simplu să fii candidat. În anii trecuți, înainte de a fi Mare Maestru, era mult mai greu. Trebuia să fii ales candidat mai întâi și apoi votat de Convent. Dar am schimbat asta în 2010. Una din primele mele schimbări a fost să fac să fie ușor să poți candida. Au fost o serie de discuții: „nu e o măsură bună, vom avea o mulțime de candidați!”. Viața a dovedit că numărul maxim de candidați a fost 3, deci nu a fost nici un pericol. Avem o mulțime de masoni buni printre noi. Dacă ne e frică de ei, înseamnă că nu trebuie să ne aflăm unde ne aflăm.