CLAUDIU IONESCU
Founder & Director, MASONIC FORUM Magazine

 

La nivel global, masoneria regulară este confruntată cu o perioadă de recesiune – cauzată de scăderea numărului de membri, dar și a calității acestora.
Lideri masoni declară că marea amenințare a masoneriei regulare este creșterea influenței masoneriei iregulare. Îndrăznesc să afirm că nu masoneria iregulară este cea mai mare amenințare. Marea amenințare vine chiar din interiorul nostru, a masoneriei regulare. Calitatea membership-ului a scăzut; oameni de calitate îndoielnică, fără cultură generală, ariviști și ipocriți, au contaminat, prin prezența lor, masoneria actuală. Am întânit masoni – unii în funcții de mare răspundere și reprezentare – goi de conținut. Evident, continuă să existe printre membrii Craftului și elite, ceea ce face ca acest tip de organizație să supraviețuiască.

Cu ocazia lansării în limba bulgară a excepționalului său volum, Francmasoneria – realism și idealism, Thomas W. Jackson a fost întrebat de editorul bulgar Ivan Sariev (Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din Bulgaria) dacă astăzi ar mai dori să intre în masonerie, știind atât de multe lucruri. Răspunsul lui Tom a venit sec: NU. Acest răspuns, venit din partea unuia dintre cei mai cunoscuți și apreciați masoni de pe Glob, ar trebui să ne pună pe gânduri. Masoneria este o breaslă de oameni liberi, nicidecum o corporație, deci legile corporatiste nu își au locul. Masoneria nu este o feudă, unde liderii își pot deversa frustrările. De asemenea, este un fapt arhicunoscut ca masoneria nu a fost și nu este o religie.
În cartea sa, Tom Jackson spune: „Chestiunile care ridică astăzi provocări Francmasoneriei în unele zone din lume nu își au originea în lipsa de relevanță a filosofiei sale, ci în incapacitatea noastră de a o pune în practică. Îl citez pe John Robinson, cunoscutul autor care e posibil să fi fost cap de listă pentru mulțimea care scriu astăzi despre Francmasonerie: Problema cu Francmasoneria din ziua de azi e că nu mai practică Francmasoneria.”

Ce avem de făcut, în aceste vremuri tulburi? Să respectăm preceptele noastre, să nu acceptăm mimarea acestora în scopuri profane.
Într-o lume agitată, Revista Forum Masonic este un reper de normalitate al masoneriei, promovând planșe de calitate și interviuri cu oameni care știu să construiască. În acest număr vă invit să citiți un excepțional interviu cu Marele Maestru al Rusiei, Andrey Bogdanov. Aducem un omagiu lui Alberto Menasche, Mare Maestru din trecut al Elveției, director de onoare al revistei Forum Masonic și Mare Maestru de Onoare ad vitam al MLNR, pentru cei peste 55 de ani în slujba masoneriei universale.

Deși a fost publicat în urmă cu 12 ani, am decis republicarea unui text (foarte actual!) al lui Thomas Jackson, din numărul 36 al revistei Forum Masonic, în care este analizată calitatea leadership-ului în masonerie, la nivel mondial. „Una din marile probleme actuale ale masoneriei este supradimensionarea ego-ului leadership-ului, la toate nivelurile. Unii nu pot înțelege că nu se pot cumpăra respectul și nici admirația – acestea se câștigă. Misiunea este să luăm oamenii să îi ridicăm, nu să coborâm împreună cu ei”, afirmă Tom Jackson.

Am onoarea să vă anunț că, după ce am editat și lansat în România volumul Perspective masonice. Gândurile unui Mare Secretar, Thomas Jackson mi-a făcut deosebita onoare să fiu editorul și al celei de-a doua cărți a lui, intitulată Francmasoneria – realism și idealism, care se află în procesul de traducere.