CLAUDIU IONESCU
de vorbă cu

THOMAS JACKSON (partea a 5-a)

Spune-mi, te rog, Tom: care sunt relațiile normale între o Mare Lojă și Riturile din jurisdicția ei? Cred că iar trebuie să vorbești despre orgolii.

Ei bine, în primul rând trebuie să ne uităm la structura Francmasoneriei. Fiecare rit de perfecționare – indiferent dacă este vorba despre un Rit sau un alt organism de perfecționare – este supus autorității Marii Loji care operează în acea jurisdicție. Relația dintre Rituri, cum le spui tu – și sunt sigur că te referi aici la Ritul Scoțian și Ritul York –, relația dintre ele și Marea Lojă este supusă controlului Marii Loji. Relația care există între ele depinde apoi de mediul în care ele există și trebuie să privim spre părți ale lumii unde există Riturile și Marea Lojă. Să-ți dau un exemplu. În Statele Unite, în America de Nord, în toată America de Nord, relația dintre Marile Loji din fiecare jurisdicție și riturile din fiecare jurisdicție se desfășoară fără nici o problemă. Toate riturile recunosc autoritatea Marii Loji și recunosc faptul că sunt supuse autorității Marii Loji.
Dacă mergi în America Latină, America Latină este unică în sensul că riturile operau acolo încă înainte de apariția Marilor Loji. Ca atare, riturile au creat, de fapt, Marile Loji din America Latină. Prin urmare, astăzi e mai greu uneori în America Latină ca Ritul Scoțian să recunoască autoritatea supremă a Marii Loji. În același timp, fiecare rit – Ritul York, Ritul Scoțian, toate celelalte structuri din cadrul lor – sunt rituri de perfecționare independente și au autoritatea să opereze ca atare cât timp nu încalcă Legea Masonică. Ar trebui să fie și chiar sunt libere să opereze fără intervenții din exterior, cât timp nu încalcă Legea. Au dreptul să opereze fără ca vreo Mare Lojă să se amestece în procedurile lor. Ăsta e modelul după care ar trebui să funcționeze mereu relațiile.
După cum știți cu toții, cei din Europa de Est m-au auzit de multe ori spunând asta, eu pun accentul pe faptul că Marea Lojă este autoritatea finală a Francmasoneriei în fiecare jurisdicție. Însă în același timp susțin foarte intens riturile de perfecționare. Probabil că fac parte din cel puțin 40 de rituri de perfecționare diferite. Le recunosc și le apreciez pe fiecare în parte. Am prezidat 18 rituri de perfecționare. Așadar, am o mare apreciere pentru toate organismele afiliate Francmasoneriei. Dar în același timp îmi dau seama și subliniez constant faptul că Marea Lojă este autoritatea finală în orice jurisdicție.

Mulțumesc.