CLAUDIU IONESCU
Founder & Director, MASONIC FORUM Magazine

Scoția m‑a fascinat dintot­deauna. Prima vizită pe linie masonică la Edinburgh am făcut‑o în 2006, la doar câteva luni după inițierea de la Mannheim, Germa­nia, la gradul de Cavaler Templier. Am vrut să văd Rosslyn Chapel cu ochii unui proaspăt inițiat Cavaler Templier. Fascinant. Am revenit la Rosslyn de cel putin 5 ori până acum. De fiecare dată descopăr ceva nou. Este aceeași senzație pe care o ai când privești o pictură a lui Salvador Dalí sau o gravură a lui Marcel Chirnoagă – de fiecare dată vezi și alte elemente care au scăpat privirii anterioare.
O amintire dragă sufletului meu este prima ediție a Inter­national Conference on History of Freemasonry, organizată în 2007 la sediul Marii Loji a Scoției, de către Marile Loji din Anglia, Scoția și Irlanda.
Nota bene: la acea dată, Marea Lojă Națională din România nu era recunoscută de nici una dintre cele trei autorități masonice menționate mai sus. Am participat la toate edițiile ulterioare ale Conferinței, la Edinburgh și la Washington DC.
Am revenit în Scoția, aproape în fiecare an, în vacanțe sau din motive masonice.
Sunt primul mason român care a participat la Conventul trimestrial al Marii Loji a Scoției, în iunie 2010.
În aprilie 2022 am depus jurământul de mason, membru al Marii Loji a Scoției. Sunt onorat că am devenit parte a Lojii de Cercetare Hope of Kurrachee nr. 337. Consider aceasta o realizare personală majoră, cu care marchez și împlinirea a 25 de ani de la inițierea mea în Masonerie.
Primul meu contact cu această lojă excepțională, preocupată de adevăratele valori ale Craftului, a avut loc chiar la începutul pandemiei, când Loja Hope of Kurrachee a început organizarea unor întâlniri săptămânale pe Zoom, la care erau prezentate planșe deosebit de interesante.
Pentru că am învățat multe în cei doi ani de întâlniri Zoom și pentru că am devenit membru al lojii consider o datorie de onoare să publicăm în Forum Masonic, de acum înainte, planșe ale fraților mei scoțieni. Ca urmare, l‑am rugat pe Drept Res­pectabilul Frate Gordon Michie să scrie o plansă despre istoria Lojii Hope of Kurrachee. Este chiar articolul care urmează Argumentului meu.
Veți simți din plin atmosfera specială a Scoției în acest număr al Forumului Masonic. Prin foto­reportajul meu de la Dunfermline Abbey, un fantastic lăcaș de cult ce datează din 1072, unde sunt înmor­mântați, printre alții, Robert the Bruce și William Schaw. Evident, nu se putea să nu vă prezentăm povestea vieții lui William Schaw, Maestru al Lucră­rilor în perioada Regelui James al VI‑lea al Scoției, pentru construirea de castele și palate, cel care a fost și Supraveghetor General al maeștrilor operativi, elaborând în 1598 un Statut care reprezintă un cod de reguli ce guvernează activitățile masonilor ope­rativi din Scoția și, un an mai târziu, a scris un al doilea Statut în care a abordat problema organizării locale a lojilor.
Alături de câțiva frați și prieteni am vizitat Blair Castle, care a fost reședința Ducilor de Atholl, dintre care doi au fost Mari Maeștri în Anglia și în Scoția.
Vă oferim, ca întotdeauna, o viziune globală a Masoneriei, publicând interviuri foarte interesante cu Michael Kraus și Aras Kazaz, două personalități excepționale care au marcat existența și evoluția Craftului în țările lor (Austria, respectiv Azerbaidjan).
Încheiem acest număr al revistei cu un eseu al lui Thomas Jackson despre relevanța Masoneriei în lumea de astăzi.