MIRELA ELENA ENE
de vorbă cu

MAR SÁNCHEZ BERGUA
Mare Maestru, Marea Lojă Feminină din Spania

Bună seara. Ne aflăm astăzi alături de Marea Maestră a Marii Loji Feminine din Spania, doamna Mar Sánchez Bergua. Suntem foarte onorați că ați acceptat să acordați acest interviu.
Vorbiți-ne despre evo­luția francmasoneriei feminine în Spania. Câte structuri masonice feminine există în prezent în Spania? Există și loji ­mixte?

Istoria francmasoneriei feminine în Spania începe la sfârșitul secolului al XIX-lea prin ceea ce este astăzi Marea Lojă a Spaniei, Marele Orient spaniol, care a introdus lojile de adopție. De atunci și până la cea de-a doua Republică, perioada de dinainte de Franco, a fost foarte importantă, însă în timpul lui Franco, după cum știe toată lumea, timp de 40 de ani, a fost total interzisă.
În 1984 a fost creată prima lojă feminină în Barcelona și de atunci a continuat să se răspândească masoneria feminină, sub obediența Franței, până în 2005, când am fost constituite ca obediență independentă și recunoscută ca Marea Lojă Feminină din Spania.

În ceea ce privește organizațiile din Spania, pe de o parte există Marea Lojă a Spaniei, care provine din Anglia, apoi există ceea ce se numește francmasoneria dogmatică și liberală, unde ne aflăm noi, ca singura francmasonerie feminină recunoscută în Spania – ­Marea Lojă Feminină a Spaniei. Mai există loji mixte, obediențe mixte. Există Marea Lojă Simbolică a Spaniei, care este aproape una dintre cele mai importante din punct de vedere al numărului de membri, apoi există ordinul masonic mixt Le Droit Humain și există și Marele Orient al Franței, care are câteva loji în diferite părți ale Spaniei. Așadar, există un spațiu numit Spațiul masonic spaniol din care fac parte toate acele masonerii care sunt adogmatice și liberale, cele mixte și noi înșine.
Vorbiți-ne despre principiile care ghidează francmasoneria în Spania.
Pentru noi principiile sunt devizele de libertate, egalitate, fraternitate, la care adăugăm și toleranța și laicitatea. De ce le adăugăm pe acestea două? Pentru că fiecăre țară are propria cultură și considerăm că în Spania este foarte important ca problema religioasă, credința fiecăruia, să rămână în sfera personală și este fundamental să avem acest simț al laicității, mai ales pentru a obține respectul celorlalți.

Considerați că apariția și dezvoltarea francmasoneriei feminine a fost legată de lupta pentru obținerea egalității reale și de facto cu bărbații? Puteți numi femei mason care au jucat un rol important în evoluția societății spaniole?
Absolut. Francmasoneria feminină este o reflectare a societății și a avansat în concordanță cu societatea și, în mod logic, a fost legată de progresele care au fost făcute în lupta pentru egalitatea între bărbați și femei. Vorbeam despre secolul al XIX-lea și pot numi câteva dintre cele mai importante femei care s-au remarcat, să le numim feministe, mai ales pentru că au luptat pentru drepturile femeilor: Rosario de Acuña, Esmeralda Cervantes, toate la începutul secolului al XIX-lea, Ángeles López de Ayala, Amalia Domingo. Ángeles López de Ayala, care a fost scriitoare și poetă, o activistă republicană și feministă, Amalia Domingo, care făcea parte din colectivul spiritist de la acea vreme din Barcelona, vorbim de sfârșitul anului 1919, când linia spiritistă era, de asemenea, foarte importantă; Teresa Claramund, ce aparținea mișcării muncitorești anarhiste. Aceste trei femei au fondat, împreună, Societatea Autonomă a Femeilor din Barcelona, care a fost o asociație feministă importantă ce încerca să ajute femeile.
În prima parte a secolului XX le avem pe Rosario de Acuña, pe Clara Campoamor care a fost avocat si politician, a facut parte din tribunalele republicane pentru Partidul Radical și datorită ei Spania a obținut votul femeilor în 1931, mult mai devreme decât în majoritatea celorlalte țări, Carmen de Burgos, care a fost, de asemenea, scriitoare și o persoană foarte avansată și feministă, a fost prima jurnalistă din ­Spania, Aurora Bertrana, care a fost violoncelistă și scriitoare. Toate acestea erau în masonerie și, logic, feministe care au luptat și au pus umărul pentru o societate mai echitabilă, pentru a încerca să obțină egalitatea între bărbați și femei. Noi încercăm să le călcăm pe urme. Prin urmare, istoria francmasoneriei feminine este în mod logic legată de lupta pentru egalitate.

Câte loji și câți membri aveți, ce ritualuri practicați, există rituri de perfecțiune?
Suntem în jur de 300 și ceva, există aproximativ 12 loji aici în Spania și în Andorra și avem două triun­ghiuri: unul este în Malaga, celălalt este în Murcia. Ritualul pe care îl facem în acest moment este cel scoțian antic și acceptat.
În ceea ce privește gradele înalte, nu avem încă un Consiliu Suprem, aparținem Consiliului Suprem al Femeilor din Franța și avem până la gradul 18 în Spania, iar după gradul 18 aparținem de Franța. Cu siguranță, peste un an vom putea merge până la gradul 30 în Spania și sperăm ca în 2 – 3 ani să avem aici propriul Suprem Consiliu.

Care este relația dintre Marea Lojă a Femeilor din Spania și Marea Lojă a Spaniei? Există activități comune pentru progresul societății la care participă cele două Mari Loji?
După cum știți, nu poate exista o relație oficială, adică ei nu ne pot vizita în cadrul lucrărilor și nici noi nu-i putem vizita pe ei, dar avem o relație foarte cordială. Mai mult, colaborăm în Spania datorită situa­ției pe care o avem, pentru unul dintre lucrurile fundamentale, normalizarea francmasoneriei. În alte țări, această fază a trecut deja, dar noi încă încercăm să eliminăm legendele negre despre francmasonerie în general. Organizăm conferințe comune la care participă Marele Maestru al Marii Loji din Spania și noi înșine.
În Spania a fost adoptată recent o lege privind memoria democratică, ceea ce este foarte bine, dar este și puțin trist că această lege recunoaște francmasoneria ca victimă a regimului lui Franco pentru prima dată de la sfârșitul războiului civil din Spania, în 1939. În timpul regimului lui Franco, francmasoneria a fost atacată într-un mod teribil, au fost mulți oameni care au trebuit să părăsească țara, alții care au murit, care au fost eliminați și chiar și oameni care nu erau deloc francmasoni, dar care au avut o relație cu membri ai Craftului, au fost pedepsiți pentru asta, cu viața uneori. Așa că a fi recunoscuți astăzi pentru prima dată ca unele dintre victimele sistemului franchist face parte din normalizare, și odată cu această lege, ne gândim să facem și un fel de proiect de colaborare cu toate obediențele din Spania.

Cum „recrutați“ noi membri în Marea Lojă Femi­nină din Spania? Există vreo activitate pe care Marea Lojă o desfășoară în universități pentru a facilita recrutarea de noi membri, așa cum se întâmplă în Marea Britanie, de exemplu?
Bineînțeles că nu suntem la nivelul Marii Britanii. Organizăm prelegeri în universități, în locuri prestigioase, sau în centre culturale, iar pe de altă parte organizăm întâlniri albe, o dată pe an, în multe loji; scriem articole în ziare, ca să ne facem cunoscuți prin intermediul presei.

Ce rol credeți că joacă astăzi francmasoneria? Credeți că lumea de astăzi mai are nevoie de franc­masonerie ca în trecut?
În Spania este un caz foarte special din cauza istoriei noastre. Dar cred că valorile masonice au mai mult sens astăzi decât înainte. Francmasoneria este atemporală.
Suntem, de asemenea implicați în organizații masonice internaționale și astfel, acolo putem face mai mult împreună pentru a contribui la producerea de schimbări. Valorile au mult mai mult sens astăzi decât oricând, întotdeauna au avut, dar în acest moment în care, în general, vedem cum chestiunea libertăților regresează, cum se încearcă blocarea oamenilor în a gândi singuri și cum totul devine din ce în ce mai banalizat, ei bine, cred că este foarte importantă masoneria. Pentru a obține adevărați cetățeni, francmasoneria și valorile masonice sunt fundamentale, mai ales pentru că valorile pe care le apărăm sunt valori umane.
În ceea ce privește masoneria feminină, există o mare lipsă de cunoștințe. Am constatat că în multe locuri unde mergem să ținem conferințe, mulți oameni sunt surprinși că există femei în masonerie, pentru că au ideea unei francmasonerii masculine, în cel mai bun caz. Și apoi, au idei ușor confuze despre lucrurile pe care le facem, despre ritualuri ciudate și altele. Astfel, în ceea ce privește francmasoneria feminină, cred că abia acum este descoperită.
În urmă cu doi ani am organizat o conferință la Madrid, care ne-a oferit multă vizibilitate datorită comemorării Clarei Campoamor, persoana ce a obținut dreptul de vot pentru femei. Am reușit să o organizăm în Senatul spaniol și să o încheiem la Ateneul din Madrid. Au participat persoane de la cel mai înalt nivel politic și non-politic, ceea ce ne-a oferit o mare vizibilitate. Ca urmare a acestui lucru, a început să apară multă curiozitate, erau mulți oameni care nu știau că femeile erau implicate.

Ce părere aveți despre asocierea francmasoneriei cu Illuminati? Este masoneria folosită ca motiv pentru toate problemele cauzate de deciziile guvernamentale greșite?
Nu am prea multe cunoștințe despre Illuminati, știu doar despre legendele negre care există și le compar puțin cu ceea ce se întâmplă cu francmasoneria în general în Spania; nu acord atenție acestor subiecte.
În spatele fondării Crucii Roșii au fost francmasoni, în spatele Uniunii Europene au fost francmasoni, în spatele ONU au fost francmasoni. Exemplu de trei organizații, nu înseamnă că Uniunea Europeană este masonică, nici ONU, nici Crucea Roșie, dar cine le-a creat și cine le-a pornit au fost francmasonii. Deci idealismul lor era încorporat în acea Uniune Europeană, sau în acea Comunitate Europeană, sau în acea Organizație a Națiunilor Unite.
Oamenilor fanatici sau ignoranți care vor să ne atace, trebuie să le răspundem fie prin tăcere, fie cu lucruri foarte raționale.

Dintr-o perspectivă internațională, cu ce alte Mari Loji din lume mențineți relații frățești sau ați făcut schimb de Mari Reprezentanți?
Noi ne aflăm sub umbrela unei organizații europene care reunește toate obediențele feminine, care se numește CLIMAF – Centre de Liaison International de la Maçonnerie Féminine. Aceasta a început în Franța, cu Belgia, iar de acolo s-au alăturat Italia, Portugalia, Spania, Germania, România, Bulgaria, Turcia, acum există chiar și Camerun, Serbia, iar în curând va fi și Elveția, deci suntem toate francmasoneriile europene și reprezentăm peste 25.000 de ­femei. Așadar, ceea ce facem sunt proiecte comune, pentru a avea un impact mai mare.
Acum am aderat și la organizația din America, numită FAMAF – Federación Americana de Masonería Femenina, unde sunt Chile, Uruguay, Mexic, Venezuela, Bolivia si chiar Statele Unite. Această uniune urmărește să avem din ce în ce mai multă influență la nivel internațional în ceea ce privește situația femeilor în special și a societății în general. Apoi, mai sunt și alții cu care lucrăm, de exemplu cu ceea ce se numește EMA – Alianța Masonică Europeană, care are influență în cadrul Uniunii Europene și care reunește toate tipurile de francmasonerie, din toată Europa. Suntem, de asemenea, într-un alt grup numit MMU – Uniunea Masonică a Mediteranei, pentru zona mediteraneană, atât în nord, cât și în sud. Cu alte cuvinte, în general, toate femeile membre avem o dublă apartenență: europeană și americană.

Ce tipuri de activități sau proiecte se desfășoară în cadrul acestor asociații?
Există tot felul de proiecte. În primul rând, de exemplu, încercăm să influențăm Uniunea Europeană pentru a păstra viu faptul că valorile umane, aceste valori sociale care diferențiază Europa într-o anumită măsură, nu trebuie să se piardă.

Cum vedeți viitorul francmasoneriei feminine, ținând cont de faptul că femeile au fost create de Divinitate într-o relație de egalitate cu bărbații și, cel puțin din acest motiv, este firesc ca ele să poată sta pe picior de egalitate în orice domeniu?
Da, sunt întru totul de acord, cred că aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm, dar cred că este încă un drum lung. Masoneria feminină are un drum lung de parcurs, trebuie să existe și poate contribui foarte mult la societate în general și la statutul fe­meii în special în aproape toate societățile, nu numai în Spania, sau în România, sau în Turcia, dar și în Germania, în Franța. Când mergem mai în profunzime, mai sunt încă multe de făcut, chiar dacă la nivel juridic am obținut unele legi și putem fi deja în multe poziții și în multe profesii, plafonul de sticlă încă există în aproape toate profesiile.

La final, vă rugăm să ne vorbiți despre unele aspecte ale vieții dumneavoastră în afara francmasoneriei. Cine este doamna Mar Sánchez Bergua și cum se raportează oamenii la ea când aud despre faptul că sunteți Mare Maestru al Marii Loji a Femeilor din Spania?
M-am născut la Huesca, lângă Pirinei, am studiat acolo, apoi am venit la Barcelona pentru a studia la universitate, am absolvit Istoria. Familia mea și toată lumea m-a convins că trebuie să fac alte studii, așa că am mers la ESADE, care este Școala de Administrație și Management. Am început să lucrez în această a doua carieră, într-o companie americană, multinațională. Cu această companie am avut norocul să acumulez multă experiență internațională, am fost în străinătate, am locuit în diferite țări și se poate spune că mi-am petrecut aproape jumătate din cariera profesională în străinătate.
Apoi am revenit aici, am continuat cu aceeași profesie și sunt director financiar, sau director general, în funcție de moment și de situație, iar în afară de asta, colaborez cu școli de afaceri în calitate de tutore, sunt implicată în mai multe asociații.
Sunt căsătorită, nu am copii. Îmi place să călătoresc mult, îmi place să citesc mult, să ascult muzică, să fac sport, deși acum cu greu pot face acest lucru. Când am ocazia mă duc la Huesca, unde am casa mea și mă refugiez acolo, este ca și cum te-ai întoarce la origini și asta îmi dă multă energie. Familia și prietenii sunt fundamentali pentru mine.
Tatăl meu a fost apropiat de Craft, chiar în peri­oada de după război, iar eu am ajuns la masonerie pur și simplu dintr-o căutare personală. Nu am ajuns prin intermediul nimănui, ci m-am alăturat în 2006, exact când masoneria feminină din Spania tocmai devenise autonomă. Am spus imediat familiei mele, logic că soțul meu m-a susținut din primul moment, familia mă susține, dar a fost reticentă de teama posibilelor consecințe, din cauza problemei istorice de aici din țară; prietenii mei știu cu toții despre asta și nu este nicio problemă.
Acum, când sunt Mare Maestru, de la sfârșitul anului 2021, am avut surprize cu oameni care au văzut într-un ziar, sau pe net, si am fost surprinsă de reacția lor pozitivă, cum și alți oameni despre care credeai că vor reacționa bine, dar care pur și simplu au tăcut.

Vă mulțumesc pentru interviu și sper ca egalitatea în societate să se manifeste în viața reală, nu doar pe hârtie sau în teorie.
Vă mulțumesc foarte mult. Pentru mine a fost, de asemenea, o onoare că v-ați gândit la noi și cred că faceți o treabă excelentă și orice puteți face pentru a normaliza și a crește gradul de conștientizare și toate acestea sunt binevenite.

Sursa: https://youtu.be/NVNvNvIlfDg?si=UoF-Gj5JywAFz3HI