Gerhard și-a depus uneltele de lucru la 13 august 2023, la vârsta de 85 de ani.
Gerhard a fost cel care, cu mai bine de 15 ani în urmă, mi-a oferit un adăpost masonic în străinătate, un fel de plasă de siguranță.
A lucrat în Serviciul de Informații al Armatei Americane, a fost Mare Maestru al Marii Loji Americano-Canadiene (în cadrul Marilor Loji Unite din Germania) în 1986-1987, deci în plin Război Rece.
O minte ascuțită și analitică. În urmă cu trei ani, mi-a făcut propunerea de a edita o carte pentru el, biografia Lojii sale, Alt Heidelberg – Fidelitas nr. 821 din ACGL. Am fost deosebit de onorat de propunere, mai ales că sunt și eu membru al acestei loji. Cartea a văzut lumina tiparului și acum se găsește în cele mai importante biblio­teci masonice din lume. Gerhard a fost secretarul lojii în ultimii 22 de ani, fiind maestru venerabil din trecut al lojii.

A fost mult timp secretar al Centrului European ­Shrine, care mai târziu a devenit Templul European ­Shrine Emirat. Fiind unul dintre membrii fondatori ai Emirat, a fost primul Recorder al acestuia timp de 5 ani.
Gerhard a fost unul dintre cei pasionați de adevărata Francmasonerie, scrisă cu majuscule. El a îndrumat nenumărați noi Frați și s-a asigurat că aceștia merg pe calea dreaptă și îngustă a Luminii ulterioare în Franc­masonerie.
A fost o ceremonie funerară militară, cu gardă de onoare de la baza militară Kleber.
A fost condus pe ultimul drum de familie, de frați din loja sa, de Marele Maestru și de Mari Ofițeri ai ACGL, precum și de reprezentanți ai Templului Shrine Emirat.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Condoleanțele mele familiei sale.
Respectele mele pentru distinsa lui soție, Lady Brigitte.
(Claudiu Ionescu)