ANNE BROUWER
M. Ven din Trecut și de Onoare, Loja Concord Nr. 134, Marele Orient al Olandei

După Al Doilea Război Mondial, Lojile din Rotterdam au fost convinse că numai lucrând împreună puteau contribui într-un mod semnificativ la viața orașului nostru, iar ca să-și exprime această credință au hotărât să inaugureze fiecare An Masonic împreună, fiecare Lojă prezidând pe rând ceremonia. Acum, 75 de ani mai târziu, ele încă fac acest lucru, iar în 2024 Maestrul Venerabil al ­Lojii Concord Nr. 134 va avea onoarea de a conduce această ținută importantă. Loja a luat întotdeauna foarte în serios această răspundere, iar celelalte dăți când am condus ceremoniile au fost în septembrie 1939 (Ivo ­Schuilwerve), 2001 (Frank ­Darbyshire) și 2009 (Anne Brouwer).
Revista „Forum Masonic” m-a rugat să împărtășesc câteva amintiri de la ultima ocazie și mă simt privilegiat să o fac, deși cu oarecare emoție, pentru că a trecut ceva timp de atunci.


Dați-mi voie să încep printr-un mic anunț: sâm­bătă, 7 septembrie 2024, la ora 19:30, Anul Masonic la Rotterdam va fi deschis de Loja Concord în Biserica Arminius. Frații vizitatori sunt bineveniți.
În urmă cu cincisprezece ani, în 2009, ținuta a avut loc în stranele bisericii principale din oraș, Sf. ­Laurențiu, construită în Evul Mediu. Biserica este scumpă și toate Lojile participante au contribuit la acoperirea costurilor de închiriere. Are trei orgi, marea orgă Marcussen – la vest, orga din transept – la sud-vest și o orgă de cor – spre est.

După deschidere, ritualul este alcătuit în mod normal dintr-o prezentare a patentelor Lojilor, o secțiune ritualică despre Piatra mistică – alături de citirea Străvechilor Îndatoriri – urmată de un discurs ținut de Orator, formarea Lanțului Frățesc, o pre­legere a unui Frate tânăr și încheierea, totul acompaniat de muzică.
Nu e ușor ca Loja Concord să urmeze acest model, noi cântăm înainte de deschidere și după încheiere, lucrăm fără discursuri libere susținute de un Orator și lucrăm în limba engleză. Așadar, am creat un ritual în care am păstrat ce era compatibil cu Emulation și am profitat din plin de ceea ne-au oferit locația și ritualul.
Ritualul s-a desfășurat, ca de obicei, în strana bisericii, care poate găzdui cu ușurință 200 de persoane. În seara aceea au fost cam 150 de Frați.


Descoperiserăm că Hayo Boerema, organistul titular al Bisericii Sf. Laurențiu, a acceptat să se ocupe de partea muzicală. Așadar, am intrat și am ieșit din edificiu pe Preludiul și Fuga în Fa Minor BWV 534 cântată la orga mare, ascultată înainte de Schmücke dich o liebe Seele BWV 654 cântată la orga din transept pentru Lanțul Frățesc, în vreme ce Oda de Deschidere și Încheiere au fost acompaniate la orga corului, într-o interpretare pe care n-o mai auzisem niciodată. Parcă te aflai într-o oază de apă limpede.

În Loja Concord îl avem pe Fratele Marco van der Linden, unul dintre cei mai mari ritualiști ai Ordinului. Marco a tradus Planșa Gradului Întâi în olandeză și a explicat-o într-o prezentare uluitoare de 20 de minute, fără notițe. Fiecare Frate a primit o reproducere format A5 a Planșei așa cum a fost ea pictată de Harris pentru Loja Emulation, astfel că le-a fost ușor să urmărească explicațiile. Reproducerea fusese fotogra­fiată și multiplicată de 250 de ori de către Fratele Mehmey Saydam. Din câte știu eu mai există un singur exemplar, care a aparținut regretatului Frate ­Arnold ­Daane. În seara aceea Arnold a fost un fel de supermaestru de ceremonii, datorie de care s-a achitat excepțional.
De organizare s-au ocupat 17 Frați din Loja ­Concord, dintre care numai 5 locuiau la Rotterdam, restul fiind de peste tot din Olanda și chiar din străinătate. Cinci sute de invitații scrise au fost distribuite prin poștă – așa era pe vremea aceea. Ceremonia a început la timp și am încheiat în exact 90 de minute. Festivitățile ulterioare s-au desfășurat în clădirea Oostmaaslaan.
Probabil că întregul eveniment a fost considerat strict decent. Nu am auzit plângeri, nici multe remarci spontane despre cât de grozav a fost, mai puțin în legătură cu explicația despre Planșă – aceea a fost foarte lăudată. Probabil că anul acesta vom desfășura părțile principale ale ceremoniei în limba engleză, momentul pare potrivit, însă rămâne de văzut. Vă așteptăm cu brațele deschise să veniți și să asistați, în Biserica Arminius, în data de 7 septembrie.