Revista FORUM MASONIC are plăcerea să ­anunțe că Drept Respectabilul Frate Gordon Michie este noul membru al Comitetului Director de Onoare. Are o energie și dedicare pentru Craft extraordinare. În perioada pandemiei, Gordon (pe vremea aceea era Maestru Venerabil al Lojii de Cercetare Hope of Kurrachee nr. 337 din cadrul Marii Loji a Scoției) organiza întâlniri online săptămânale, la care diverși masoni de pe Glob ne prezentau planșe. Fantastic! Mărturisesc faptul că așteptam cu nerăbdare următoarea zi de marți, pentru că urma o nouă întâlnire zoom organizată de Gordon în numele și pentru loja sa! Au fost peste 100 de întîlniri organizate de el. După revenirea la normal a lumii, am putut circula din nou. Evident, primul lucru a fost să solicit intrarea în loja Hope of Kurrachee. A fost cadoul pe care mi l-am oferit la împlinirea a 25 de ani de când am fost inițiat în Craft: în 2022 am depus jurământul ca membru al Masoneriei Scoțiene. Am întâlnit în această lojă oameni speciali, masoni dedicați, știutori de carte dar absolut normali și lipsiți de emfază.


Consider că Masoneria are valoare în sine și poate avea un real impact social, în primul rând, prin frații care sunt vârfuri în domeniile lor de activitate. Marele violonist și frate Gabriel Croitoru mi-a acordat un excepțional interviu, pe care îl puteți vedea pe canalul nostru de YouTube și citi în paginile acestui număr al revistei. Nu am întâlnit prea multe personalități publice din România care să nu își ascundă apartenența la Masonerie. Îți mulțumesc, Gabi, încă o dată!


Din cauza pierderii reperelor de către tânăra generație și a pantei descendente pe care merge umanitatea (a nu se înțelege doar omenirea), am reprodus în acest număr un text de excepție al unuia dintre Directorii noștri de Onoare, P.R. Gustavo Raffi, Mare Maestru din Trecut al Grande Oriente d’Italia – Etica Libertății, etica Responsabilității. Textul lui Gustavo a fost publicat inițial în 2010.


Pablo Lázaro, Marele Maestru al Argentinei, a luat atitudine publică și a implicat Marea sa Lojă în dialogul social, declarând anul 2024 drept Anul dialogului ca o garanție a păcii. Redactorul nostru șef a realizat un interviu foarte interesant cu Pablo. Se știe că una din particularitățile Masoneriei în America de Sud este implicarea în viața cetății.


Având copyright-ul pentru limba română pentru cea de-a doua carte a lui Thomas Jackson, am publicat un fragment în revistă despre Masonerie și Religie. Opinia foarte lucidă a lui Tom este o adevărată mână de fier într-o mănușă de catifea. Și eu sunt de părere că lucrurile trebuie spuse clar și răspicat, fără lașitate, dacă dorim să reparăm ceva. Altfel, suntem parte la pierderea calității de om liber, în semantica celor care chiar știu ce este Masoneria al nivel global.


Lojii mele din Olanda, Concord nr. 134, i-a venit rândul să deschidă anul masonic 2024-2025 pentru lojile din regiunea Rotterdam, iar ținuta va avea loc în Biserica Arminius, pe 7 septembrie 2024. „După cel de-al Doilea Război Mondial, Lojile din ­Rotterdam au fost convinse că numai lucrând împreună puteau contribui într-un mod semnificativ la viața orașului nostru, iar ca să-și exprime această credință au hotărât să inaugureze fiecare An Masonic împreună, fiecare Lojă prezidând pe rând ceremonia. Acum, 75 de ani mai târziu, ele fac încă acest lucru”, afirmă Anne Brouwer, Maestru Venerabil din Trecut și ­Venerabil de Onoare al Lojii Concord, care e cea mai veche lojă de limba engleză din Olanda, fiind înființată în 1929. Ritualul nostru este ­Emulation, ­pur-sânge englezesc și este diferit de cel olandez, practicat de toate celelalte loji care vor participa. E o reală provocare pentru noi toți. Aștept cu nerăbdare acest eveniment special.


În 2001 am publicat prima traducere în românește a Manuscrisului Dowland – Legenda Craftului, traducere realizată de Gabriel Giurgiu. Considerând faptul că munca de pionierat a DR frate Gabriel Giurgiu trebuie cunoscută de toți masonii români, am republicat acest reper istoric al Craftului.


Fiind într-o deplasare la Londra la începutul acestui an, am vizitat Catedrala Salisbury, aflată la 130 de kilometri. Aici se află cel mai bine păstrat exemplar al Magnei Charta (din cele patru care au supraviețuit istoriei de 800 de ani). Suntem free­masons, deci constructori liberi. Catedralele au fost ridicate de breslele de masoni operativi, înaintașii noștri. Fotomontajul de patru pagini din revistă are legătură strânsă cu Masoneria și cu conceptul de libertate.