MICHAEL CASTILLANES CONCHE
MaestruVenerabil, Loja Concord Nr. 134, Marele Orient al Olandei

Sunt entuziasmat de apropierea inaugurării Anului Masonic 2024-2025 pentru Lojile din Rotterdam, de­oarece Loja Concord Nr. 134 va fi gazdă și organizatoare. De asemenea, sunt măgulit că voi conduce acest eveniment în calitate de Maestru Venerabil al Lojii noastre. Nu este prima dată când Loja Concord găzduiește și organizează inaugurarea Anului Masonic. În trecut, conform arhivelor noastre, inagurarea a fost condusă de Maeștrii noștri în 1993 (Ivo Schuilwerve), 2001 (Frank Darby­shire) și 2009 (Anne Brouwer).
Nu este o sarcină ușoară să organizezi un astfel de eveniment. E nevoie de multe pregătiri: să găsești un spațiu corespunzător, să-l aranjezi potrivit ocaziei, să tri­miți invitații și să repeți ritualul care va fi folosit în cadrul ceremoniei. Ne propunem să facem ritualul în limba engleză, pentru că Loja Concord folosește Emulation, deși în mod tradițional ritualul folosit la deschiderea Anului Masonic pentru Lojile din Rotterdam este în limba olandeză.
Am participat de două ori până acum la inaugurarea Anului Masonic în Biserica Sfântul Laurențiu. A fost magnific. Ceremonia a fost în olandeză, iar atmosfera solemnă și plăcută. Am avut ocazia să întâlnesc mulți Frați din alte Loji din Rotterdam, dar și din ­locuri îndepărtate. Marele Maestru care îi conducea pe Marii Ofițeri ai Marelui Orient al Olandei ne-a onorat și el cu prezența.
Inaugurarea Anului Masonic marchează începutul noului an pentru toate Lojile din Olanda, deci și pentru cele din Rotterdam, reluându-se ținutele și lucrările rituale atât în Lojile olandeze, cât și în Loja de Instrucție a noastră, după două luni de pauză peste vară.
Ne așteptăm ca majoritatea Fraților din Loja Concord să participe. Însă nu numai din Loja noastră, ci și Frați din Lojile din Rotterdam, din Loji din restul țării și probabil și din alte țări, întrucât Loja Concord este vizitată deseori de Frați din străinătate. Am demarat deja pregătirile, începând prin a rezerva locația. Am creat câte un subcomitet pentru fiecare sarcină, cum ar fi decorarea spațiului, transport, invitații, ritual și altele asemenea. Mai avem la dispoziție câteva luni să ne pregătim și am încredere că putem duce la bun sfârșit ce ne-am angajat să ­facem, Loja noastră găzduind inaugurarea Anului Masonic, pe 7 septembrie, în Biserica Arminius. ­Sunteți bineveniți să participați și să vedeți cu ochii voștri. Vă mulțumesc.


Pe Frații mei Masoni îi consider familia mea
Am fost singur la părinți, nu am avut frați. Am crescut singur într-o familie catolică strictă și credincioasă. În copilărie mi-am spus că într-o bună zi voi deveni independent, gata să stau pe propriile ­picioare și să înfrunt tot ce îmi ieșea în cale. M-am dedicat activităților în aer liber ca să mă călesc de la o vârstă fragedă. M-am înscris la Cercetași când eram în ­școala primară și am avut prima experiență departe de fami­lie ­într-o tabără, alături de colegii mei Cercetași.
În ­timpul facultății m-am înscris în mai ­multe organizații, una dintre ele fiind Corpul de pregătire al ofițerilor în rezervă. Eram deja ofițer cadet când am întâlnit prima oară Echerul și Compasul (doi dintre foștii mei Comandanți de Cadeți erau membri ai Breslei) și am aflat de la colegii mei că acestea erau simbolul Franc­masoneriei, nu – așa cum crezusem – un simbol pro­fesional al inginerilor. Apoi am absolvit și m-am înrolat în poliție. Din nou am întâlnit aceste simboluri, pe inelele sau autocolantele de pe mașinile foștilor comandanți din poliție, lucru care mi-a stârnit curiozi­tatea să aflu despre ce era vorba. Am studiat ce era simbolul acela și cum să devin parte din organizația care avea acel simbol. Timp de, să spunem, peste două­zeci de ani am încercat să-mi dau seama cum să mă alătur Craftului. În 2015 am devenit în sfârșit membru al celei mai prestigioase, ilustre și generoase organizații de pe planetă, Francmasoneria.
Frații mei Francmasoni au devenit familia mea. Legătura stabilită a devenit mai puternică odată cu trecerea timpului. Acum, fiind de nouă ani membru al Breslei, legătura cu Frații mei Masoni devine tot mai profundă și mai puternică. Îi numesc și îi consider familia mea.