ROGER WALTHAM

Asistent al Marelui Maestru Provincial, Provincia East Kent, United Grand Lodge of England
Corespondent permanent al Revistei FORUM MASONIC în Anglia

 

 

Roger WalthamVă salut, Dragi Fraţi

Joi, 20 octombrie 2011, a consemnat o zi istorică în Provincia masonică din East Kent, care se află în partea de sud-est a Angliei, la doar o scurtă distanţă de capitala Londra. A fost ziua când Geoffrey Gordon Dearing, noul Drept Respectabil Mare Maestru Provincial (Craft) şi Prea Excelentul Mare Supraintendent (Arca Regală) a fost investit şi instalat.

Investirea sa ca Mare Supraintendent a avut loc dimineaţa, urmată de un banchet la prânz, după care a fost instalat şi investit ca Mare Maestru Provincial.

Cele două ceremonii au avut loc la teatrul şi clădirea multifuncţională Winter Gardens, în oraşul Margate, în nordul coastelor Kent, în fapt în singura clădire din zonă suficient de mare ca să adăpostească o asemenea adunare. Un Templu Masonic a fost special aranjat în sala principală, folosind mobilier de Lojă şi de Capitol al Arcei Regale şi un mare covor în carouri, totul împrumutat pentru ocazie de la diferite Temple Masonice din zonă.

Oamenii au început să sosească devreme pentru prima ceremonie de Investitură şi pe la ora 11, membrii ai multor Capitole ale Arcei Regale din Provincie, împreună cu invitaţii lor masoni au fost aranjaţi într-o dispunere de scaune în teatru pentru a desena cele trei laturi ale Templului special aranjat. Aceste multe sute de Companioni au întâmpinat cu mari aşteptări ceremonialul ce ştiau că e pe cale să se desfăşoare dinaintea lor.

UGLE 1Evenimentele dimineţii au început cu o procesiune plină de culoare a Ofiţerilor Marelui Capitul Suprem al Angliei, urmând apoi ceea ce o a doua procesiune cuprindea înalt stimaţii Ofiţeri activi ai Provinciei, Companionii apoi au fost chemaţi la ordine, după cum o următoare procesiune a urmat intrând cu mare demnitate şi distincţie, cuprinzându-i pe distinşii invitaţi, precum un număr de Prea Excelenţi Mari Supraintendenţi din alte Provincii, însoţiţi de un grup de Mari Supraintendenţi Adjuncţi şi Mari Ofiţeri Secunzi sau Terţi. Odată ce procesiunile şi-au ocupat locurile, sala a intrat iarăşi într-o stare de aşteptare nerăbdătoare până când, în sfârşit, procesiunea Marelui Superintendent Adjunct în Exerciţiu, Excelent Companionul Trevor Climpson, a intrat sub îndrumarea Marelui Maestru de Ceremonii Provincial. Excelent Companionul Climpson apoi a deschis în mod formal întâlnirea Capitolului Provincial.

Apoi, la uşă a răsunat tare un anunţ şi Marele Maestru de Ceremonii, Excelent Companionul Oliver Lodge a intrat singur şi cu mare solemnitate, pentru a anunţa că Ofiţerul Prezident, Prea Excelentul Companion Jonathan Spence, Al Doilea Mare Principal, se află afară şi că cere să fie primit. O delegaţie a Ofiţerilor seniori a fost formată şi Ofiţerul Prezident a fost escortat în sală, în aplauzele entuziaste ale adunării. El apoi a luat loc în Jilţul Capitolului şi s-a adresat pe scurt Companionilor, înainte ca un nou anunţ să se facă de la uşă, referitor la intrarea Marelui Supraintendent, Geoffrey Dearing. Jonathan Spence apoi l-a investit şi instalat pe Geoffrey Dearing cu mare ceremonial, spre evidenta apreciere şi încântare a celor prezenţi.UGLE 2

Noul Mare Supraintendent Investit apoi a renominalizat Adjunctul Mare Supraintendent, pe Excelent Companionul Trevor Climpson, împreună cu Al Doilea şi Al Treilea Mari Ofiţeri Provinciali, anume pe Excelent Companionii Brian Barden şi, respectiv, David Kershaw. Alţi următori Ofiţeri cheie au fost de-asemenea nominalizaţi, înainte ca Geoffrey Dearing să adreseze un scurt mesaj Companionilor, în timpul căreia a mulţumit lui Jonathan Spence pentru maniera minunată în care l-a investit.

Convocarea a fost apoi închisă, iar Companionii s-au retras pentru prânz. În timp ce fiecare se bucura de prânzul său, o mână de Fraţi truditori au decofrat amplasamentul Arcei Regale şi l-au înlocuit cu piedestale şi alt mobilier necesar pentru a transforma sala într-o Cameră a Lojei Craftului.

Cum evenimentele după amiezii se apropiau, sala încă o dată s-a umplut cu membri ai Lojelor de peste tot din Provincia East Kent, împreună cu invitaţii lor masoni. Era nevoie de mai multe scaune pentru a găzdui un număr mai crescut decât la întâlnirea de dimineaţă şi iarăşi a fost un forfot al aşteptării nerăbdătoare şi agitate.

În sfârşit, Fraţii au fost chemaţi la ordine de către Mare Maestru Provincial de Ceremonii şi a intrat în splendoare grandioasă prima procesiune constituită din Ofiţeri ai Marei Loje Unite a Angliei şi Fraţi ce au deţinut ranguri active în Provincia East Kent. Puţin mai apoi, o a doua procesiune a mărşăluit solemn în marea sală, cum era constituită din mulţi invitaţi distinşi, precum Mari Maeştri Provinciali vizitatori, acompaniaţi de către o suită de Mari Maeştri Provinciali Adjuncţi şi Mari Maeştri Provinciali Asistenţi, cu toţii purtându-şi colanele de oficiu, făcând o impresie spectaculoasă asupra adunării de Fraţi.

UGLE 3În final, Marele Maestru Provincial Adjunct în exerciţiu, Foarte Venerabilul Frate Roger Odd, însoţit de cei patru Mari Maeştri Provinciali Asistenţi ai Provinciei East Kent au intrat în sală în aplauzele emoţionante ale celor prezenţi. Doi dintre acei Mari Maeştri Provinciali Asistenţi sunt bine cunoscuţi unora dintre voi, în România, anume Venerabilul Frate Nick Waller, care a vizitat Bucureştiul împreună cu un grup de Francmasoni din Canterbury, anul trecut,
şi eu însumi, cunoscut vouă probabil prin aceste rânduri.

Prea Venerabilul Frate Roger Odd apoi a deschis Marea Lojă Provincială în mod formal, după care s-a dat iarăşi tare de veste la uşa sălii, anunţându-se intrarea solemnă şi demnă încă o dată a Marelui Maestru de Ceremonii. Foarte Venerabilul Oliver Lodge, care i-a informat pe toţi că Ofiţerul Prezident era afară şi că cere permisiunea să intre. Ofiţerul Prezident era Marele Maestru Adjunct al Marii Loje Unite a Angliei, Drept Venerabilul Frate Jonathan Spence, care şi-a început cariera masonică în Provincia East Kent, ceea ce el consideră a fi “Provincia sa mamă”.

Drept Venerabilul Frate Spence apoi a condus ceremonia spectaculoasă a Investirii şi Instalării lui Geoffrey Dearing ca nou Mare Maestru Provincial. Noul Instalat Drept Venerabil Frate Dearing apoi i-a renominalizat pe Marele Maestru Provincial Adjunct, pe Prea Venerabilul Frate Roger Odd, împreună cu cei patru Mari Maeştri Provinciali Asistenţi, Venerabilii Fraţi Brian Powell, Andrew Notley, Nick Waller şi pe mine însumi. După ce a adresat Fraţilor adunaţi câteva cuvinte inspiratoare şi încurajatoare, Marele Maestru Provincial apoi a închis Loja, care – când procesiunile şi-au săvârşit ieşirile – a închis procedurile zilei.

A fost o lungă, dar fericită zi pentru Provincia noastră şi fiecare a fost încântat de spectacolul cu care am fost trataţi. Noul nostru Mare Maestru Provincial va asigura o conducere puternică, prietenoasă şi grijulie, ceea ce neîndoielnic îi va aduce mare respect în timpul ce va să vină. Provincia Masonică din East Kent aşteaptă cu nerăbdare mulţi ani fericiţi şi masonic răsplătiţi să vină.

Ei bine, prietenii mei, sper că v-aţi bucurat de prezentarea mea a acestei spectaculoase zi, aici în sud-estul Angliei.

Până data viitoare,

Roger