CLAUDIU IONESCU

Maestru Venerabil din Trecut al Lojilor FORUM Nr. 64 și AGORA Nr.175, București;
Asistent pentru Relații Externe al Marelui Maestru al Marii Loji a Moldovei;
Fondator și Director al Revistei FORUM MASONIC

 

 

Claudiu Ionescu“Revista Forum Masonic este un jucător important pe scena internațională și cu certitudine are o valoare cel puțin egală cu a celor mai bune pe care le-am văzut.” (Thomas Jackson, Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji)

Forum Masonic este, după părerea mea umilă, una dintre cele mai bune reviste masonice pe care eu le-am văzut. Conţi­nutul, designul, layout-ul, culo­rile sunt inspirate şi eu cred că aceasta este calea viitorului.(Akram Elias, fost Mare Maestru al Marii Loji Washington DC)

Lideri ai Masoneriei mon­diale îmi fac onoarea să vorbească în acești termeni despre FORUM MASONIC. Am fondat revista în anul 2000. Pentru Masoneria regulară din România, 14 ani înseamnă tradiție. Pentru United Grand Lodge of England, tradiție înseamnă aproape 300 de ani. Nu se pot compara. Anglia are o viziune globală, noi am început cu o viziune locală, privind către celelalte structuri masonice regulare din străinătate ca la frații mai mari, cu mai multă experiență. Și am ajuns să ne fie recunoscută valoarea.

Eugen Ovidiu Chirovici, Marele Maestru din trecut al MLNR (2003-2010), este cel căruia îi da­torăm o schimbare radicală a Masoneriei române și o racordare a ei la cerințele – mărturisite sau nu – ale Masoneriei mondiale. Datorită muncii convergente a câtorva dintre noi și unor „monștri sacri“ ai Craftului contemporan, Anglia ne-a recu­noscut în 2009. Acești „monștri sacri“ au acceptat să fie membri ai Comitetului Director de Onoare al revistei. Bazele organizării la București, în 2014, a Conferinței Mondiale a Marilor Loji, au fost puse în aceeași perioadă.

Oferta Internetului este, practic, nelimitată. De pe net poți citi ritualuri, poți vedea filmări din cadrul ținutelor rituale, poți afla despre istoria reală a Craftului sau poți citi tot felul de povestioare, rezultate ale teoriei conspirațiilor. Acestea nu pot fi controlate de nimeni. Internetul este liber de orice cenzură.

UGLE este creatoarea și păstrătoarea valorilor masonice tradiționale. De fapt, Anglia nu se poate compara cu nici o altă țară, în nici un domeniu. Nu spun asta pentru că sunt anglofil, ci pentru că știu, în detaliu, multe lucruri care dovedesc acest lucru. UGLE și-a exprimat recent dorința ca în FORUM MASONIC să nu mai apară fotografii din cadrul ținutelor, cu frați în diverse posturi masonice. Ca fondator și editor al FORUM MASONIC, le voi respecta dorința. FORUMUL promovează pe plan extern Maso­neria română și a ținut cont, dintotdeauna, de sfaturile perti­nente. Cu atât mai mult cu cât, pentru a învăța de la UGLE, eu am devenit mason englez în anul 2010.