CLAUDIU IONESCU

Maestru Venerabil din Trecut al Lojilor FORUM Nr. 64 și AGORA Nr.175, București;
Fondator și Director al Revistei FORUM MASONIC

Claudiu IonescuRecent am fost numit – prin decret – Asistent pentru Relații Externe al Marelui Maestru al Marii Loji a Moldovei, Prea Res­pectabilul Frate Iurie Sedlețchi. Este o onoare personală deosebită. Totodată, consi­der aceasta o recu­noaș­tere a muncii mele cu revista FORUM MASONIC, publicație care se bucură de girul câtorva personalități de prim rang ale Masoneriei mondiale.

La Conventul Marii Loji a Moldovei am promis că, înce­pând cu acest număr al Foru­mului Masonic, voi promova consecvent în revistă Masoneria din Republica Moldova. Am început cu interviuri cu doi frați, intelectuali de vârf ai Moldovei: Marele Maestru – profesorul universitar Iurie Sedlețchi, rector al Universității de Studii Euro­pene din Chișinău, și academicianul Ion Dediu, unul dintre membrii fondatori ai Marii Loji a Moldovei.

În plus, am convenit cu Marele Maestru Iurie Sedlețchi să coeditez, alături de Marea Lojă a Moldovei, revista lor oficială. Aceasta va fi, ca și Forum Masonic, o publicație bilingvă, în limbile română și engleză. Le mulțumesc și pe această cale fraților români care îmi sprijină acest demers media, ale căror nume / companii vor apărea în primul număr al Mesajului Masonic din Moldova.

Un alt interviu publicat în acest număr al Forumului este cu Ill. & P.P. Frate Eberhard Desch, Suveranul Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoțian din Germania – o personalitate publică, un fin cunoscător al Masoneriei, inițiat în urmă cu 43 de ani.

La Conferința Mondială a Marilor Loji, pro­gramată în luna mai 2014, la București, R.Fr. Thomas Jackson își va anunța retragerea oficială din funcția de Secretar General. Anul trecut, la Edinburgh, la Conferința Internațională de Istorie a Masoneriei, Tom mi-a spus că vrea să își petreacă mai mult timp alături de familie. Director de onoare al revistei Forum Masonic, Tom este un om unic. Un mason dedicat și respectat pe întreg Globul, cu mare capacitate de înțelegere, analiză și sinteză, cu o vastă experiență internațională, un fin cunoscător al oamenilor și un observator care percepe ideile / mesajele aflate dincolo de cuvinte. A creat aceasta Conferință Mondială a Marilor Loji Regulare în urmă cu 15 ani. Sunt 15 ani de viață închinată Masoneriei la cel mai înalt nivel!

Succesorului lui Thomas Jackson îi revine o sarcină extrem de dificilă. Supraviețuirea Conferinței Mondiale peste ani – evident, Conferința Mondială are nu numai prieteni! – depinde exclusiv de inteligența noului Secretar General. Sper să fie ales cel mai bun candidat. Timpul ne va dovedi dacă Masoneria universală are o autoreglare funcțională. Într-un context internațional extrem de fluid, Masoneria se află – anul acesta – în fața unei mari provocări instituționale.

În ultimul text publicat de Thomas Jackson în calitatea sa de Mare Secretar al Marii Loji din Pennsylvania, în 1999, acesta spunea: “Eu am auzit în ultimii ani întrebări ridicate atât de către cei dinăuntrul Craft-ului, cât şi de cei din afară, în legătură cu relevanţa Francmasoneriei şi lumea de astăzi. Ar putea, vreodată, veni o vreme în care filozofia noastră să nu fie relevantă? Dacă noi ne pierdem influenţa, greşeala este a noastră, nu a lumii din afară. Poate că acea lume nu este la fel de receptivă faţă de noi pe cât era odată, dar ea nu influenţează calitatea noastră ca instituţie. Acest control era cu totul în mâinile noastre. Deci, destinul Francmasoneriei este dependent de membrii ei, aşa cum a fost dintotdeauna”.