ALAN B. TURTON

Past Provincial Deputy Grand Director of Ceremonies (English Constitution) 
Excellent Companion Royal Arch Past Provincial Grand Sojouner (English Constitution)
Excellent Companion Provincial Super Intendent of Works (Scottish Constitution)


Aniversăm astăzi 20 de ani de „Forum Masonic”, o bijuterie a Francmasoneriei române.  „Forum Masonic” este piatra de temelie a Francmasoneriei române, de care vă bucurați toți cei care ocupă astăzi un loc corespunzător într-o societate democratică modernă, nu numai în România, ci și în Europa și în lumea întreagă. „Forum Masonic” a jucat un rol extrem de important nu numai pentru că a promovat evoluția minunată a Francmasoneriei în România, ci și pentru că a dus Francmasoneria română în lume și a adus Francmasoneria globală în România. În ultimii douăzeci de ani, această revistă masonică a jucat un rol important în educare, proiectând imaginea intelectuală a francmasonilor români nu numai în Francmasonerie, ci în contextul european și mondial. Acesta a fost visul din spatele „Forumului Masonic” și rămâne în continuare visul unui frate deosebit, foarte mândru de țara lui și, mai ales, mândru de Francmasoneria din țara lui.

După întreruperile celui de-al doilea război mondial și după 1948, câțiva frați au reușit să fugă în străinătate, în principal în Franța și Israel, unde unii au încercat să reconstituie masoneria română în exil, în timp ce alții au jucat un rol decisiv în stabilirea masoneriei în nou-înființatul stat Israel. Mulți francmasoni români în exil și-au continuat activitatea în străinătate până când revoluția din 1989 a dărâmat Cortina de Fier, după care masoneria s-a întors în țară și s-au format trei loji. Cu aprobarea Marii Loji Unite a Angliei și a celorlalte Jurisdicții de origine (Irlanda și Scoția), ducând la recunoașterea internațională pe scară largă a acesteia ca jurisdicție masonică regulară pentru România și cu sprijin din partea Marilor Loji ale Franței și Italiei, aceste trei loji s-au unit în 1993 în Marea Lojă Națională din România. Fratele Nicu Filip a fost ales Mare Maestru pe 24 ianuarie, ziua în care Lumina Masonică Regulară a fost reaprinsă în România, este și ziua în care frații au fondat România Modernă.

Efectul „Forumului Masonic” asupra acestei tinere Mari Loji care a ieșit din comunism și a intrat încă din fragedă pruncie într-o nouă lume democratică, încercând să crească în lumea Francmasoneriei, e sintetizat foarte frumos de către Marele Maestru din Trecut Eugen Ovidiu Chirovici: „În prima perioadă a anilor în care am ocupat această funcție, când mergeam în vizită la Mari Loji din toată lumea în căutare de recunoașteri oficiale am avut surpriza plăcută să văd că «Forum Masonic» ajunsese acolo înaintea mea. Printre altele, revista a reușit să obțină o deschidere importantă către Marea Lojă-Mamă a Lumii, Marea Lojă Unită a Angliei, într-o vreme când contactele dinttre acea jurisdicție și Marea Lojă Națională a României erau aproape inexistente. «Forum Masonic» a fost atunci ca un mesaj vârât într-o sticlă și aruncat în lumea masonică internațională”.

Pasul în lumea caldă și minunată a Francmasoneriei s-a realizat trimițând exemplare din „Forum Masonic” nu numai către Marilor Loji din lume, ci bibliotecilor masonice și grupurilor de studiu masonice, de multe ori și personal, de către editorul și directorul „Forumului Masonic”, onorabilul drept respectabil Frate Claudiu Ionescu. La vremea aceea Fratele Ionescu era deja un mason cu experiență, umblat prin lume, și s-a folosit de conexiunile lui pentru a stabili legături nu numai cu Marii Maeștri, ci și cu noi, Frații de rând, implicați cu toții activi în Francmasoneria din toată lumea. Poveștile culese la cele mai importante întâlniri și conferințe ale noastre erau aduse înapoi în România pentru a lumina paginile „Forumului Masonic”, dând fraților români sentimentul că aparțin acestei lumi extinse și palpitante din care facem cu toții parte. Faptul că „Forum Masonic” a fost distribuit în toată lumea și că Frații români călătoresc în toată lumea nu doar că a adus lumea în România, ci și ideile și activitățile Francmasoneriei române în lume. Lucrul acesta e vizibil în multe sensuri. Masoni și gânditori importanți din România și din lumea întreagă acordă interviuri pentru „Forum Masonic”, producând astfel articole care sunt apoi trimise în lumea întreagă și pe care le împărtășim cu toții. În ultimul rând și cel mai important, lumea masonică ajunge în România prin frați din străinătate – și eu mă număr printre ei –, iar asta aduce bogăție Francmasoneriei române.

Impactul „Forumului Masonic” asupra Francmasoneriei române și lumii masonice în general e evidențiat de unii dintre cei mai importanți masoni care au scris articole de laudă la adresa revistei tale. Mi s-a părut foarte important să-i enumăr în cele ce urmează, pentru că lista conține nu mai puțin de 12 Mari Maeștri și un scriitor mason lăudat peste tot, atât în țara natală cât și în străinătate. Veți fi de acord cu mine că e un adevărat omagiu adus publicației:

EUGEN OVIDIU CHIROVICI
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă Națională din România

CONSTANTIN IANCU
Mare Maestru Fondator, Marea Lojă Națională din România

GUSTAVO RAFFI
Mare Maestru din Trecut, Marele Orient al Italiei
Mare Maestru de Onoare ad vitam, Marea Lojă Națională din România

ALBERTO MENASCHE
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă ALPINA din Elveția
Mare Maestru de Onoare ad vitam, Marea Lojă Națională din România

THOMAS W. JACKSON
Președinte Onorific și Fost Secretar General, Conferința Mondială a Marilor Loji Regulare
Mare Maestru de Onoare ad vitam, Marea Lojă Națională din România

ROBERT HEYAT
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă din Washington DC
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă Națională a Azerbaidjanului

OSCAR DE ALFONSO ORTEGA
Mare Maestru, Marea Lojă a Spaniei

AKRAM ELIAS
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă din Washington DC

RAFAEL EDUARDO ARAGON GUEVARA
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă a Guatemalei

GERHARD SEVERIN
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă Americano-Canadiană

PAUL CURRAN
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă Americano-Canadiană

PAUL LITTERAL
Mare Maestru din Trecut, Marea Lojă Americano-Canadiană

Revista și activitățile fraților români l-au făcut pe președintele României să publice următoarea declarație în sprijinul Francmasoneriei în 2003:

ARTICOL DE PRESĂ

„Ca mărturie a importanției Francmasonilor în istoria României, președintele de atunci al României, Ion Iliescu, a ținut în 2003 un discurs în care a vorbit cu subiect și predicat despre influența trainică a Fraternității.”

DECLARAȚIA PREȘEDINTELUI

„…Masoneria, în mod special, a contribuit la crearea României moderne și a statalității ei unitare. Și totuși, aceste aspecte sunt ținute secret în România de 50 de ani… În contextul globalizării de azi, viitorul unui popor modern și civilizat nu poate fi conceput în afara dialogului. Avem nevoie de cât mai multe punți pentru a facilita schimbul cultural. Francmasoneria face parte din acest proces. Este un mijloc de comunicare pentru toate forțele dornice să lucreze pentru bunăstarea poporului român, pentru dezvoltarea lui și afirmarea lui deplină.” – Ion Iliescu

Fraților, închei acum cu speranțe arzătoare pentru viitorul vostru și al Forumului. Bucurați-vă de diversitatea masonică nu numai la nivel global, ci fie ca ea să înflorească în toată România.