THOMAS W. JACKSON

Președinte de Onoare și fost Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Regulare;
Director de Onoare al revistei FORUM MASONIC

Este o mare plăcere pentru mine să-l felicit pe Fratele Claudiu Ionescu, cel care a creat revista „Forum Masonic” acum 20 de ani și continuă să-i slujească drept director și redactor-șef. De asemenea, a fost privilegiul meu să fiu Director Onorific al publicației în ultimii 17 ani.

În cei 58 de ani de când sunt Francmason am citit multe publicații masonice și mi-am exprimat de mai multe ori opinia cum că „Forum Masonic” e una dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit. Acest lucru îi face cinste directorului său și se întâmplă grație angajamentului său de a produce o publicație valoroasă pentru Francmasonerie. Am apreciat ocaziile în care mi-a oferit șansa să-mi expun gândurile în formă tipărită.

Claudiu Ionescu a avut în mod constant capacitatea să atragă articole din partea unora dintre cei mai de vază Francmasoni contemporani. Acest lucru, împreună cu știința lui de a conduce interviuri amănunțite, au adus multă valoare publicației.

De două decenii, „Forum Masonic” e o publicație de calitate care a slujit la educarea Francmasonilor și prezentarea Francmasoneriei din Europa de Est către lumea întreagă.

Multe s-au schimbat în acești 20 de ani, lucruri care au avut un impact asupra lumii și au influențat Francmasoneria atât pozitiv, cât și negativ.

În ultimul sfert de veac, în lume au fost consacrate 30 de noi mari loji regulare, multe dintre ele în Europa de Est. Pentru mine a fost o bucurie să privesc și chiar să ajut aceste mari loji în eforturile lor de a se impune după ce s-au născut în libertate și de a participa la Francmasoneria mondială.

Marea Lojă din România a fost reconsacrată în 1993 și n-a reușit să-și obțină ușor recunoașterea internațională. Revista „Forum Masonic” a fost un instrument extrem de valoros pentru Marea Lojă, aducându-i respect și recunoaștere din partea marilor loji regulare din toată lumea.

Acum, Breasla noastră se confruntă cu o nouă provocare. Timp de aproape un an, oamenii din toată lumea trec printr-o provocare care de un secol nu a mai avut precedent. Ne confruntăm cu vremuri dificile, crate de un virus care a generat un impact cum generațiile noastre nu au mai văzut. Din 1918, când lumea a fost supusă epidemiei de gripă spaniolă, nu am mai trecut printr-o încercare atât de monumentală. Pentru noi, e o experiență complet nouă.

Când se va termina această încercare, va avea un loc un proces major de reajustare și regândire a unor lucruri. Poate că acest lucru va contribui la crearea unei societăți mondiale mai constructive și va conduce la o mai mare apreciere a Fraternității Masonice.

Această experiență va influența semnificativ viitorul Breslei noastre și sper că impactul va fi unul pozitiv. Francmasoneria s-a arătat cel mai puternică tocmai în fața celor mai mari provocări, așadar această încercare ar trebui să ne ofere ocazia să arătăm lumii ce suntem cu adevărat și ce am însemnat pentru societatea din toată lumea. Publicații precum „Forum Masonic” pot juca un rol esențial în diseminarea acestor informații.

În urma Covid-19, cuvântul tipărit a căpătat o importanță și mai mare. Așadar, ne putem aștepta ca asupra unor publicații precum „Forum Masonic” să cadă o răspundere și mai mare de a-i educa pe membrii noștri cu privire la importanța noastră în societatea mondială.