TRAIAN PETRESCU


Frate Claudiu Ionescu, am fost foarte bucuros și onorat când mi-ai transmis invitația de a scrie câteva rânduri cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansarea revistei Masoneriei Române, ce poartă numele Forum Masonic.

Eram câțiva proaspeți frati masoni care după ce ne familiarizasem cu regulile și percepțiile masonice, ne dădeam seama că lipsește ceva masoneriei române, care să o definească și să o ridice la un nivel ce putea fi prezentat nevoilor lojelor masonice din lumea întreagă și mai ales să reprezinte o coloană vertebrală pentru masoneria română.

În acele frumoase vremuri ai apărut tu, frate Claudiu, cu propunerea de a înființa o revistă a masoneriei române, apoi ne-ai expus viziunea ta și faptul că obligatoriu trebuie să fie o revistă bilingvă, română-engleză și să aibă, pe lângă un continut de exceptie, o tinută grafică deosebită.

Cred ca am fost primul care a îmbrățișat cu entuziasm propunerea ta și am ales să susțin material și nu numai această initiativă. Cred că acest lucru te-a încurajat și ai pornit la treabă depășind greutăți insurmontabile și de neconceput pentru vremurile de astăzi.

Deși mi-ai propus să apar alături de tine ca membru fondator, am considerat că nu este corect și că meritul îți apartine în totalitate, frate Claudiu.

Revista a apărut producând un șoc în lumea masonică românească și impunând ținuta și prestanța multor loje care au adoptat percepțiile masonice promovate de aceasta.

Cum ar putea cineva să își închipuie astăzi ce eforturi se făceau pentru expedierea unor exemplare în întreaga lume a Masoneriei universale și ce satisfacții aveam noi, cei puțini, care sprijineam să crească acest copil al masoneriei române.

Revista a avut un succes deosebit în lumea masonică și s-au primit numeroase aprecieri de la Marile Oriente unde a ajuns Forum Masonic.

De aici totul este istorie și Forum Masonic a devenit o prezență permanentă și un jucător major pe scena internațională, fiind un spațiu liber de dialog între personalități ale Francmasoneriei mondiale.

Din tot sufletul urez, la multi ani revistei Forum Masonic, iar fratelui Claudiu Ionescu multă sănătate și putere de muncă!