BUJOR PRELIPCEAN
Asistent din Trecut al Marelui Maestru, Marea Lojă Națională din România

Scriu aceste rânduri cu sufletul încărcat de tristețe, gândindu-mă la omul și masonul de exceptie. Cu siguranță CV-ul lui este arhicunoscut, prezent peste tot unde s-a făcut și încă se va face spre eterna pomenire numele lui Thomas. Nu voi insista în această direcție.
L-am cunoscut la prima sa vizită în România, când mi-a fost încredințată de către Marele Maestru al MLNR, Eugen Ovidiu Chirovici, onoranta sarcină de a mă ocupa de organizarea vizitei în Romania a Drept Respectabilului Frate Thomas Jackson și a însoțitorului său, Fratele Wessley Wess. La acea dată eram Asistentul Marelui Maestru, iar Fratele Tom era de câțiva ani Primul Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loje Masonice Regulare, funcție pe care a păstrat-o până în anul 2014, când a devenit Președinte Onorific Ad Vitam al acestei organizații. Am așteptat cu emoție această întâlnire, neștiind foarte bine preocupările extra masonice ale Fratelui nostru, ce aș putea să îi prezint unui vizitator de asemenea rang sosit pentru prima oară în țara noastră și nici care ar fi topul preferințelor sale estetice, culinare, de agrement, loisir etc….
Nu mică mi-a fost surpriza să constat că Tom era un om super normal, cu un puternic simț al umorului, obișnuit să coboare sau să urce la toate nivelurile diplomatice necesare, să mă bucur că iubește drumețiile, vânătoarea, pescuitul, aerul curat, concertele de calitate, obiectivele turistice de care, har Domnului, România nu duce lipsă, și mai presus de toate acestea, dragostea de a sta de vorbă și a întâlni Frații din România.
Pe tot parcursul vizitei, am fost acompaniat de fiul și Fratele meu Mihai, un excelent vorbitor de limba engleză, care a reușit de fiecare dată, cu umor și har, să-i prezinte lui Tom, cu cele mai frumoase cuvinte, minunatele locuri vizitate și Agapele Fraterne care au avut loc peste tot unde am fost.
Un gând de aleasă mulțumire și Fraților din Orientele: Constanta, Iași, Vaslui, Suceava, Neamț, Botoșani, care au contribuit din plin ca acest prieten, Frate Mason și însoțitorul său să îndrăgească România și Masoneria Română.


Îmi telefona foarte des din Statele Unite, mulțumind de fiecare dată pentru bucuria de a fi vizitat vestitele Mănăstiri din Bucovina, pentru frumoasele Ținute Rituale din București, Vaslui, Iași și Botoșani, pentru vizitele făcute în câteva fonduri de vânătoare din Moldova, unde s-a bucurat doar să privească minunate exemplare de cerb carpatin, urși și mistreti capitali.
Mulțumesc Marelui Arhitect al Universului pentru bucuria și onoarea de a fi cunoscut prietenia adevarată a unui mare Om și Mare Mason, care a ajutat România masonică mai mult decât oricine până acum!!!
Cu adânc respect, petrec amintirea ta spre Orientul Etern, Iubite Frate, Thomas W. Jackson.
JELIM, JELIM, JELIM, DAR SPERAM!