GAÉTAN MENTOR
Suveran Mare Comandor, Supremul Consiliu din Haiti
Mare Maestru din Trecut, Marele Orient din Haiti – 1824

În tradiţia Yoruba, anumite persoane nu mor. Ele fac trei pași, se îndepărtează de noi și trec dincolo pentru a deveni Strămoși, adică Nemuritori, în slujba unei cauze nobile.
Nu tuturor le este dat să devină nemuritori.
Este un privilegiu rar, rezervat celor care au dus o viață exemplară în slujba altora și care au fost pe deplin spirituali.
Așa a fost și cazul unui Înalt Ilustru și Drept Respectabil Frate pe care l-am cunoscut bine și cu care am învățat să colaborez și să-l iubesc frățește între 2009 și 30 decembrie 2021, ziua în care a decis să-și stingă lumânarea, la vârsta de 87 de ani, să-și lase mistria deoparte, încheindu-și lucrul la construirea unei umanități mai bune.
În 2012, în cadrul Conferinței Mondiale a Marilor Loji din Chennai, în India, s-a țesut între noi și ne-a adus împreună o simpatie firească, la fel ca între doi frați din aceeași familie numeroasă și diversă.
Marele Maestru din Trecut Jean K. Gousse m-a însoțit în prima mea deplasare oficială în calitatea mea de Mare Principal al Marelui Capitul Suprem al Arcului Regal din Haiti și de Înalt Respectabil Mare Maestru al Marii Loji a Maeștrilor Mark din Haiti.
Se întâmpla în noiembrie-decembrie 2012.
Marele Orient din Haiti (1824), regular și recunoscut, a semnat în ianuarie 2012, sub egida Președintelui din Haiti, Michel Joseph Martelly, un Protocol de Unire între jurisdicția recunoscută și regulară și cealaltă.
O premieră în Haiti.
Problemele urmau să apară imediat după semnarea documentelor, la adoptarea unei Constituții unice pentru jurisdicția reunită. Tom Jackson a fost informat de tot procesul, etapă cu etapă, și la fel și Înalt Respectabilul Frate Tomas Alvarez Manrique, Secretarul Executiv al Confederației Masonice Interamericane (CMI).
Din 2014 până în 2021, Tom și cu mine ne-am întâlnit de nenumărate ori în întreaga lume, în special în Brazilia, acest mare ținut masonic unde am petrecut împreună sejururi excepționale, întotdeauna în căldura prieteniei fraterne și a schimburilor productive.
Tom mi-a vorbit adesea despre numeroasele lui călătorii, despre colecția lui de medalii, diplome și alte accesorii masonice primite în întreaga lume, despre afilierea sa la o lojă a Marii Loji Unite a Angliei, din care făcea parte unul dintre Prinții de la Curte etc.
Tom, având gradul 33 în Jurisdicția de Nord a Statelor Unite ale Americii, a fost numit Membru de Onoare al Consiliului Suprem din Republica Haiti, singura jurisdicție recunoscută și regulară a Ritului Scoțian Antic și Acceptat de pe teritoriul țării, jurisdicție pe care am avut onoarea să o conduc din 2017.
Ne-am revăzut în Statul Mato Grosso la invitația Marelui Maestru Geraldo Macedo (2014-2017 / 2018-2021) care l-a luat cu el la vânătoare cu avionul, și, de asemenea, în Statul Rondônia, la invitația Marelui Maestru de atunci, Aldino Brasil de Souza (2015-2019), unde am participat împreună la o ținută specială de instalare a Venerabililor Maeștri (2018).


Am fost foarte bucuros să fiu alături de acest gigant al Francmasoneriei mondiale, al cărui nume de familie a fost imortalizat pe o placă mare (2019) la intrarea în Marea Lojă din Goiás de către Marele Maestru de atunci, Prea Respectabilul Frate Adolfo Ribeiro Valadares (2014-2020). Printre celelalte nume înscrise cu litere de neșters se află și cele ale unor frați străini: Oscar Alfonso Ortega, Ruby Barbosa Levy și GM.În august 2019 ne-am reîntâlnit la Milwaukee și am luat același avion spre un alt oraș din Statele Unite. Momente plăcute și de neuitat! Ieșeam atunci de la Sesiunea Bianuală a Jurisdicției de Nord a Statelor Unite ale Americii.
Soarele a strălucit asupra lui Thomas W. Jackson, născut din părinții Duane T. și Roseazella Malley Jackson la McKeesport, Pennsylvania, în 14 septembrie 1934.
Acest chimist și biolog cu o diplomă de master în zoologie și-a câștigat un renume universal într-o fraternitate mondială unde cunoștințele sale de chimie, biologie și zoologie trebuie să-i fi fost de folos.
Din Chimist a devenit Alchimist, prin gestionarea acestei Conferințe Mondiale a Marilor Loji Regulare, pe care a slujit-o timp de 20 de ani. Mi-a povestit despre provocările cu care s-a confruntat ca să gestioneze rivalitățile și relațiile cu Marea Lojă Unită a Angliei, care nu vedea cu ochi buni, cel puțin la momentul respectiv, consolidarea și structurarea Conferinței Mondiale a Marilor Loji Regulare.
O mică anecdotă. Eram la Conferința Mondială a Marilor Loji. Dacă îmi amintesc bine, după o conversație pe care am avut-o cu Tom, i-am sugerat să adauge „Regulare” în titulatura conferinței.
Tom era un Înțelept răbdător, care întotdeauna asculta mai mult decât vorbea. Își oferea mereu zâmbetul și sfaturile.
După ce a călătorit prin toată lumea, a devenit interesat, în calitate de biolog, de viața formidabilei noastre instituții masonice. A studiat și a înțeles lucrurile atât de bine încât a fost făcut Membru de Onoare al 111 Mari Loji din toată lumea și a avut privilegiul ca figura să-i fie tipărită pe un timbru în Brazilia.
Frații noștri africani l-au instalat simbolic pe tronul satului Nigui-Saff, aflat în partea de sud-est a Coastei de Fildeș.
Zoologia, discursul (logosul) asupra animalului, l-a folosit în Francmasonerie, din moment ce și-a publicat gândurile în 44 de eseuri despre fraternitate, eseuri care au fost publicate în română de Iubitul meu Frate Claudiu Ionescu.
În timp ce rămășițele muritoare ale Prea Ilustrului și Prea Respectabilului Frate Tom, fost Mare Secretar al Marii Loji din Pennsylvania între 1979 și 1999, se odihnesc în Cimitirul Spring Hill din Pennsylvania, scrierile, faptele și amintirea lui nu vor înceta să călătorească în lumea întreagă și cu precădere în Haiti, în inima mea, în amintirea mea, unde zâmbetul lui va rămâne nemuritor.

Te iubesc, Frate Tom !
Să-ți fie țărâna ușoară !
Fie ca lumina să nu înceteze să strălucească pentru sufletul tău frumos !