CLAUDIU IONESCU
Fondator & Director, Revista FORUM MASONIC

THOMAS JACKSON a trecut la Orientul Etern la sfârșitul lunii decembrie 2021.

Dumnezeu să îl odihnească!
Am vorbit ultima oară la telefon cu Tom chiar de Crăciun. Era în spital, respira greu. A avut Covid și alte comorbidități. Mi-a spus că nu are regrete, că și-a trăit viața intens, apoi mi-a mulțumit pentru prietenie și pentru că am editat cărțile lui în România. Am simțit un nod în gât și abia am reușit să bâigui câteva cuvinte de mulțumire. Sunt profund onorat că m-a ales drept editorul său din România.
Thomas W. Jackson a fost un om și un mason EXCEPȚIONAL.
Revista FORUM MASONIC, al cărei director de onoare a fost, îi datorează imens, prin girul extern pe care ni l-a acordat. Am intervievat membri ai elitei masoneriei mondiale, cei mai importanți cercetători ai masoneriei au publicat articole în Forum Masonic.
Masoneria română îi datorează imens. Tom a sprijinit România în primul rând datorită aprecierii pe care a avut-o față de Eugen Ovidiu Chirovici, Mare Maestru al MLNR între 2003 și 2010.
Multe Mari Loji de pe Glob îi datorează imens. Am fost martor – nu o dată – la discuții în care oficiali masoni din diverse jurisdicții îi cereau sfatul sau sprijinul efectiv lui Thomas Jackson pentru a soluționa diverse probleme interne sau internaționale nefavorabile.
Îndrăznesc să afirm că Thomas Jackson a fost un important factor de echilibru al masoneriei universale. Trecerea lui la Orientul Etern este o mare pierdere pentru Craft. Moștenirea sa va fi dusă mai departe de oamenii cu care a colaborat îndeaproape. Revista Forum Masonic îi va păstra vie amintirea și va continua să promoveze valorile umane și masonice în care Tom a crezut și pentru care s-a luptat.
Drept Respectabilul Frate Thomas W. Jackson, născut la 14 septembrie 1934, a fost inițiat în Loja Cumberland Valley Nr. 315 din Shippensburg, Pennsylvania, și a slujit în calitate de Maestru Venerabil al acesteia, în 1969. A slujit apoi, având un mandat de două decenii, ca Mare Secretar al Drept Respectabilei Mari Loji a Masonilor Liberi și Acceptați din Pennsylvania, retrăgându-se în 1999.
Tom a fost primul Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare din 1998 și până în 2014, apoi devenind Președinte Onorific ad vitam al acestei organizații.
Tom Jackson a fost un fervent susținător al cercetării și educației masonice, servind ca Maestru Împuternicit al Lojii de Cercetare din Pennsylvania, ca membru al Societății Philalethes și ca membru al exclusivistei organizații Society of Blue Friars.

El a mai deținut poziții de conducere în multe alte organizații ale Craftului, inclusiv Conferința Marilor Secretari din America de Nord, Centrul de Informare Masonică al Americii de Nord, Fundația pentru Restaurare Masonică și Asociația pentru Arte Masonice.
Tom Jackson a avut calitatea de membru onorific în 39 Mari Loji din toată lumea, cu Mare Rang de Onoare în 20, inclusiv Mare Maestru de Onoare în cadrul a 12 jurisdicții.