CLAUDIU IONESCU
Fondator și Director, Revista FORUM MASONIC

Un sfert de veac de masonerie înseamnă foarte puțin la scară universală, dar atât la nivel personal, cât și raportat la țara mea de origine, România, este foarte mult. Reprezintă 86% din perioada începută de la Reaprin­derea Luminilor în România, 1993. Și aproape jumătate din viața mea, dedicată Masoneriei. Scris cu majuscule, pentru că am avut șansa să învăț ce înseamnă Masoneria și de aceea m-am disociat de mediocritate și de construcții efemere, forme fără fond.
În acest an aniversar am reînceput să editez constant Revista FORUM MASONIC, fiind motivat de discuțiile cu doi prieteni ai mei, DME și MEE.

Sunt onorat că am devenit, în acest an, membru al Lojii de Cercetare Hope of Kurrachee nr. 337 din Marea Lojă a Scoției. La fiecare ținută este prezentată o planșă, un adevărat regal masonic. Frați preocupați de studiu, dispuși să ne lumineze pe noi, ceilalți. Avem și câțiva frați în lojă ale căror biografii sunt atât de extraordinare încât pot constitui subiecte de film. Fascinant!

Am participat la o ținută de gradul 1 la Rotterdam, la Loja Concord nr. 134. Au fost inițiați doi profani, un turc și un brazilian. O ceremonie emoționantă, o atmosferă extraordinară, dovadă a universalității francmasoneriei. Loja este foarte cosmopolită, reunind masoni de diferite naționalități, din zonele Imperiului Roman plus coloniile. Drept urmare, am decis să devin Country Member al Marelui Orient al Olandei. Vă prezentăm în acest număr al revistei o scurtă istorie a Lojii Concord, ca un tribut adus celor care m-au făcut să mă simt acasă. Prin ochii noștri veți vedea și superbul Muzeu al Masoneriei din Haga.

Am participat la o inițiere excepțională la Loja Royal Clarence nr. 68 din Bristol. Ritualul de gradul 1 al Marii Loji Provinciale Bristol este unic, diferit de tot ceea ce am văzut până acum. Le mulțumesc fraților din Royal Clarence pentru căldura cu care m-au primit la ținută. Am vizitat și Muzeul Marii Loji Provinciale și vă prezentăm un scurt reportaj foto. Ghid mi-a fost însuși Marele Bibliotecar și Arhivist, care cunoștea povestea fiecărui exponat. Impresionant. La fel de impresionantă este și normalitatea con­ducerii Marii Loji Provinciale. Le mulțumesc!

Vă prezentăm în acest număr, alături de articole foarte interesante, trei interviuri excepționale, cu personalități ale Masoneriei mondiale, Mari Maeștri în scaun, toate publicate și pe canalul YouTube al Revistei Forum Masonic: youtube.com/c/masonicforum.
Avem un interviu cu Luis Baez Delgado, Marele meu Maestru al American Canadian Grand Lodge (din cadrul Uniunii Marilor Loji ale Germaniei) și încă două interviuri realizate de redactorul șef al revistei, primul cu Bruno Dumazel, Marele Maestru din Mauritius și, al doilea, inedit pentru majoritatea cititorilor noștri, cu Christine Chapman, Mare Maestru al Masoneriei pentru Femei din Regatul Unit. Oameni cu background-uri complet diferite, reuniți sub cupola Masoneriei.

Prin interviurile noastre, alături de faptul că vă prezentăm lideri masoni de pe mapamond și viziunile lor, dorim să venim și în ajutorul celor care sunt preocupați de studiul comparatist al pro­blemelor interne ale Craftului, în decursul timpului, dar și raportate la societățile statale în care funcționează Marile Loji ai căror lideri sunt inter­vievați de noi. Suntem de părere că, dacă nu ne scriem istoria singuri, ne-o vor scrie alții. Revista Forum Masonic contribuie astfel la gravarea istoriei masoneriei mondiale.