CLAUDIU IONESCU
Fondator și Director, Revista FORUM MASONIC

Consider că sunt două câștiguri majore ale apartenenței la Masonerie: întâlnești oameni pe care, altfel, poate că nu i-ai fi întâlnit niciodată și, la fel de important, Masoneria este o școală de la care ai de învățat. Depinde doar de tine dacă vrei să devii mai bun. Masoneria nu înseamnă onoruri și laude. Îmi permit să afirm că cine așteaptă așa ceva nu merită să fie mason, fiind doar un inițiat neini­țiabil, cum spunea cineva. Masoneria înseamnă muncă, în primul rând, cu tine însuți. Sunt optimist. Istoria de sute de ani ne dovedește că ­Masoneria speculativă are un sistem intern de conservare, de autocurățare, care a ajutat-o să supraviețu­iască. Cu toții știm că Evanghelia după Ioan ne spune: „lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o”. Așa să fie!
FORUM MASONIC își îndeplinește misiunea asumată de a prezenta diversitatea și, totodată, unitatea conceptului de Masonerie. ­Thomas ­Jackson spunea că masoneria este diferită în ­Europa de Vest față de ceea ce se întâmplă în ­țările din fostul bloc comunist. Masoneria în ­America de Nord este diferită de cea din ­America de Sud. Deși principiile de bază sunt aceleași! Ca mason care aparține mai multor Mari Loji regulare de pe Glob, și eu, la rândul meu, am constatat acest lucru. Pentru că dintotdeauna am fost preocupat de studiu comparatist, pe interlocutorii interviurilor i-am întrebat mereu care cred că este forma de masonerie mai aproape de ceea ce ar trebui să fie.

Fiecare deplasare la loja mea din Scoția este o bucurie dublată de descoperirea unor locuri minunate, cu strânse conexiuni masonice, datorită fraților și prietenilor mei din Hope of Kurrachee. În numărul acesta al revistei ­FORUM MASONIC vă prezentăm un reportaj foto de la Torphichen Preceptory, construcție din vremea lui David I, datând din 1140. ­Torphichen Preceptory a fost cartierul general al Cavalerilor Ospitalieri din Scoția, baza ­locală de operațiuni pentru munca ordinului, care presupunea, între altele, adăpostirea și protejarea pelerinilor care vizitau Țara Sfântă.

Loja Concord din Rotterdam a serbat recent împlinirea a 70 de ani de la inițierea unui frate al nostru. Emoționant! Evident, marcăm ­această aniversare de excepție. „Fratele ­Arnold Daane nu mai poate veni la lojă, are 96 de ani. Dar loja poate merge la el” – după cum spune în înche­ierea articolului său fratele Anne ­Brouwer. Aceasta e Masonerie!
Revista conține un interviu cu Marele ­Maestru al Marii Loji a Argentinei, pentru a ­marca împlinirea a 165 de ani de masonerie în această țară din America de Sud.
Am dorit să marcăm un moment special din viața unui ilustru frate al nostru, Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu, care a împlinit vârsta de 70 de ani, printr-un interviu pe care Profesorul ne-a făcut onoarea să ni-l acorde. Irinel ­Popescu este un landmark al medicinei transplantului hepatic și al chirurgiei robotice.

*****

Sunt deosebit de onorat că am fost numit în corpul ofițerilor pentru următorul an masonic, atât în loja mea engleză (ca Diacon Secund), cât și în loja mea scoțiană (ca Purtător de ­Biblie).
Revista Forum Masonic face tot ce îi stă în putință să restaureze și să conserve spiritul masonic. Vă invit, așadar, să ne citiți!
Interviurile sunt publicate și pe pagina noastră de YouTube: https://youtube.com/c/masonicforum