CLAUDIU IONESCU
Fondator și Director, Revista FORUM MASONIC

Canonbury Tower

Canonbury Masonic Research Centre din Londra a fost o adevărată academie masonică, creată de Sir Spencer, Marchiz de Northampton, Pro Mare Maestru din trecut al ­United Grand Lodge of England. Simbolic pentru locul conferințelor era Canonbury Tower, construcție din 1509, care din 1610 a devenit proprietatea familiei Northampton. Vă dați seama ce înseamnă să ai conștiința proprietății familiei tale de peste 400 de ani?
Canonbury a fost, pe rând, reședința lui William Bolton (Maestru al Lucrărilor la Westminster Abbey), a amiralului John Dudley, a lui Sir Francis Bacon etc.
Cei mai importanți cercetători ai Masoneriei de pe Glob au fost invitați în decursul anilor la ­Canonbury, atât masoni, cât și profani – vârfuri în domeniile lor de activitate universitară (de la ­Sorbona, Oxford, Cambridge sau ­Heidelberg la universități de top din SUA sau Canada), să țină planșe la Canonbury.
Aici am întâlnit lideri ai masoneriei mondiale, preocupați de cercetare, specialiști în problemele Craftului sau ale riturilor de perfecționare, oameni speciali care au contribuit la slefuirea istoriei mondiale în domeniu. Am avut șansa să îi întâlnesc, printre mulți alții, pe Prof. Dr. Andrew Prescott, Dr. David Stevenson, Dr. Susan Mitchell Sommers, Prof. Dr. John Wade, Dr. Andreas Önnerfors, Prof. Dr. Jan Snoek, Dr. Robert Gilbert, Revd. Neville ­Barker Cryer, Dr. Trevor Stewart, Prof. Dr. Roger Dachez, Dr. Cécile Révauger, Prof. Dr. Margaret Jacob, Yasha Beresiner etc.
Am avut extraordinara șansă să stau de vorbă cu Contele Elgin, Mare Maestru din Trecut al Marii Loji a Scoției și fost Mare Maestru al Ordinului Regal al Scoției; strămoșul Contelui Elgin a donat friza Parthe­nonului din Atena la British Museum din Londra.
Evident, l-am întâlnit de mai multe ori pe Marchizul de Northampton, despre care Thomas Jackson spunea că este unul dintre cei mai inițiați masoni pe care i-a întâlnit în viața lui. Fantastic!
Organizatorii dedicați ai acestor extraordinare conferințe au fost Carole McGilvery și apoi Matthew Scanlan. Tot respectul și mulțumirile mele.
Dintre temele conferințelor anuale amintesc: Masoneria și Religia, Antimasoneria, Masoneria în muzică și literatură, Masoneria și științele – natural și supranatural, Impactul social al Masoneriei, Cunoașterea inimii etc.