GORDON MICHIE

Locţiitor din Trecut al Marelui Maestru Provincial, Marea Lojă Provincială Fife şi Kinross, Marea Lojă a Scoţiei
Maestru Venerabil din Trecut, Loja Earl Haig Nr. 1260, Marea Lojă a Scoţiei
Maestru Venerabil din Trecut, Loja Hope of Kurrachee Nr. 337, Marea Lojă a Scoţiei

Educația masonică a fost una dintre pietrele de temelie ale Craftului timp de multe secole, iar tradiția orală de învățare a ritualurilor și a poveștilor lor a fost transmisă de către maeștrii masoni de-a lungul multor generații. Atunci când Loja Hope of Kurrachee a renăscut în 1988, aceasta a avut ca principiu fondator păstrarea și prezentarea cunoștințelor masonice, a ritualurilor și a prelegerilor și să se asigure că acestea sunt prezentate francmasonilor mai tineri în termeni masonici. Aceste principii au continuat sub mai multe forme în ultimii 35 de ani.
Loja a acordat atenție deosebită respectării principiilor de mai sus, iar primul eveniment special a fost în mai 2001, când doi dintre cei mai importanți cercetători masoni din lume au participat la primul nostru simpozion internațional. Frații s-au bucurat de prezența locotenent-comandorului David Currie de la Fundația Marii Loji a Scoției, urmat de Dr. Andrew Prescott, care a vorbit despre „The Voice Conven­tional, Druidic myths and Freemasonry“. De la acel prim simpozion, Loja a organizat nouă simpozioane care au reunit elita globală a cercetării masonice, adusă aici, în micul nostru colț de lume masonică din Regatul Fife.
Cu dorința de a aduce în prim-plan documente care nu au fost niciodată prezentate în Scoția, am vrut să profităm de cunoștințele fraților noștri și ale fraților din alte țări, invitându-i să-și împărtășească cunoștințele.

Pe 3 iunie 2023, în fața unui public dornic de o nouă lumină masonică, ne-au fost prezentate patru planșe. Primul vorbitor al zilei a fost unul dintre frații noștri, Alan Turton, Venerabil din trecut, care a prezentat gândurile sale și a oferit o perspectivă asupra Kabbala, structura masonică a Craftului și a Arcului Regal, pe care a fost capabil să le deducă din cercetarea sa personală asupra acestui subiect masonic ezoteric. Cel ­de-al doilea prezentator al sesiunii de dimineață a fost fratele nostru Kevin Thompson, Venerabil din trecutul imediat, care a pregătit o prelegere incitantă despre esența a ceea ce înseamnă francmasoneria: (Cum) ­Facem oamenii buni mai buni?

Parte a masoneriei, ca și ritualurile noastre, este și agapa fraternă, unde au fost discuții profunde despre diversele puncte abordate în sesiunea de dimineață. Apoi, după un efort de grup pentru a face ordine după masa de prânz, frații s-au întors la locurile lor în așteptarea ultimilor doi vorbitori ai zilei.
Loja a fost încântată să îl prezinte pe Maestrul lojii de cercetare, soră a noastră, venerabilul Alan Stewart. Edinburgh – Ucigașul masonilor, un subiect sumbru la prima vedere și plin de tristețe cu privire la situația fraților noștri masoni operativi și la ucigașul ascuns în praful pe care l-au inhalat pentru a realiza minunatele construcții de piatră pentru care Craftul este renumit. Ultima sesiune a zilei a fost cea în care am avut privilegiul de a prezenta planșa numită Dezvoltarea francmasoneriei scoțiene în ­America, 1750-1800, care a fost pregătită special pentru conferința care a avut loc la Memorialul masonic național George ­Washington în noiembrie 2022. Acesta este cu siguranță un subiect care necesită cercetări suplimentare și poate că într-o zi va exista o parte secundă a acestuia.
Ziua s-a încheiat cu o sesiune deschisă de întrebări și răspunsuri pentru frații prezenți și a existat o acceptare generală a faptului că mica noastră lojă de cercetare a reușit să restabilească simpozionul nostru masonic internațional inovator, cu scopul de a face din nou din acesta un eveniment anual în calendarul provinciei noastre, în timp ce ne străduim să continuăm să le oferim masonilor curioși un loc pentru a progresa zilnic în cunoașterea masonică.