CLAUDIU IONESCU
de vorbă cu

FRANK ULLMANN
Potentat al Templului European Shrine

Oaspetele meu este Fratele Frank Ullmann, Potentat al Templului European Shrine EMIRAT. Îți mulțumesc, Frank, pentru ­timpul tău și pentru că îți împărtășești cu publicul nostru viziunea Shrine în Europa.

Mulțumesc pentru invitație și pentru că mi-ai oferit ocazia să prezint Emirat Shrine.

Cu siguranță că printre cititorii noștri avem persoane care nu știu ce este Shrine. Te rog, descrie-ne în câteva cuvinte această remarcabilă societate filantropică pentru copii.
În calitate de Shrineri suntem o organizație fraternă și facem parte din Francmasonerie. Nu toți Masonii sunt Shrineri, însă toți Shrinerii sunt Masoni. Shrinerii se concentrează pe filantropie, pe asigurarea îngrijirilor medicale pentru copiii cu probleme prin intermediul rețelei Shriners Hospitals for Children. Suntem cunoscuți pentru fesul ­nostru roșu distinctiv și pentru că ­organizăm parade și evenimente pentru a atrage mai multă atenție și fonduri pentru eforturile noastre caritabile.

O scurtă istorie a Shrine-ului în Statele Unite?
În 1870, un grup de Masoni se întâlneau frecvent la masa de prânz la Knickerbocker Cottage din New York City. Printre ei se numărau Walter M. Fleming, medic, și William J. Florence, actor. Membrii grupului erau preocupați să înceapă o nouă structură pentru masoni, bazată mai mult pe distracție și fraternitate decât pe ritualuri sobre. Fleming și Florence au luat ideea în serios și s-au apucat de lucru.
Billy Florence călătorise prin Franța și fusese invitat la o petrecere, acasă la un diplomat arab de acolo. Petrecerea fusese gândită în stilul unei comedii-musical, iar punctul culminant a fost ca toți oaspeții să devină membri ai unei societăți (chipurile) străvechi și secrete. Stilul exotic, aromele străine și muzica extraordinară de la ospățul arab l-au inspirat să propună această temă ca bază pentru noua comunitate.

Walter Fleming a preluat ideile lui Florence și împreună au conceput ritualul, o emblemă și procedurile „Ordinului Arab Străvechi al Nobililor Shrine-ului Mistic“. S-a stabilit și ca membrii să poarte un fes roșu.
Prima întâlnire a Mecca Shriners, cel dintâi templu fondat în Statele Unite, a avut loc în 26 septembrie 1872, însă a durat aproape alți patru ani înainte ca ideea membrilor Shrine să dea cu adevărat roade.
În același timp, au început să se implice în activități caritabile și au continuat să crească.
Membrii fraternității Shrine au fost preocupați întotdeauna să îi ajute pe cei nevoiași. La sfârșitul anilor 1910, când o epidemie de poliomielită s-a abătut asupra Statelor Unite, a devenit limpede că mulți copii nu puteau să aibă parte de îngrijirile necesare, astfel că Shrinerii au fondat un spital pentru copii, ca să îi poată ajuta.
În 12 mai 1922 a fost așezată piatra de temelie a primului spital pentru copii al Shrine, la ­Shreveport, în statul Louisiana.
Astfel că în 2022 am sărbătorit 150 de ani de ­Shrine și 100 de ani de la fondarea Spitalului pentru copii.

Spune-ne despre spitalele Shrine – câte sunt, ce afecțiuni pot trata etc.
Astăzi noi, Shrinerii, gestionăm spitale de copii, centre de excelență, clinici comunitare și centre de telemedicină în Statele Unite, Canada și Mexic. Viziunea pentru anul 2035 este să trecem de la 22 de spitale la 3-4, având mai multe clinici comunitare, centre de excelență și cea mai mare rețea de telemedicină din lume. Este o evoluție, de la 22 de spitale la transformarea într-o organizație de ajutorare cu acoperire globală.
Acordăm atenție deosebită protezărilor, scoliozei, arsurilor și multor diagnostice asociate lor. Copiii sunt tratați gratuit până la vârsta de 18 ani.

Crezi că mentalitatea europeană îmbrățișează filantropia la fel ca aceea americană? Te întreb pentru că Francmasoneria din Europa este destul de diferită de cea nord-americană, precum și de cea sud-ame­ricană sau central-americană. Îndrăznesc să spun că paradele cu motocicliști și clovni care strâng bani pentru copii nu se potrivesc în contextul european ca în cel din Statele Unite.
Ai perfectă dreptate.
Ca Templu european, suntem reprezentați în re­giune de cele 16 cluburi ale noastre din 7 țări și avem Nobili în multe țări europene. Aceste cluburi încearcă să-și organizeze programele conform condițiilor regionale, generând astfel donații pentru țelul pe care îl avem ca membri ai Templului Emirat.
În Speyer participăm în fiecare an la Parada Brezel­fest.
În Sicilia, Nobilii pregătesc mâncarea împreună cu copiii, iar o echipă de supereroi îi vizitează pe copii în spitale.
În Elveția, Nobilii prepară ciocolată și o vând în scop caritabil.
Cred că dacă vom reuși în continuare să transmitem ideea inițială de distracție și frăție vom crea interes și față de Shrine și, astfel, față de latura filantropică.
Bineînțeles, Francmasoneria din Europa este mai degrabă discretă, iar Shrine are nevoie de publicitate. Însă cât de mult se implică public fiecare Frate Nobil rămâne la latitudinea lui.

Te rog să ne descrii drumul parcurs de Shrine în Europa, de la apariția pe continent până în ziua de azi. Câți membri Shrine avem, în ce țări există cluburi? Crezi că e posibil să avem spitale Shrine și în Europa?
Mai întâi să-ți răspund la ultima întrebare.
Ideea noastră este să trimitem copii din toată lumea, cu un însoțitor, la instituțiile noastre de sănătate și să le finanțăm în totalitate cheltuielile de călătorie și ședere. Obstacolele birocratice sunt mult mai mici decât în Germania sau Elveția, de exemplu. Și, cum suntem activi în lumea întreagă, în cele din urmă nu contează unde se află instituțiile respective. Așa că nu, nu avem în plan să ne deschidem propriul spital în Europa. Cu banii aceia putem trimite nenumărați copii către instituțiile deja existente.
Din anul 2011 am transportat peste 120 de copii către spitalele noastre, pe mulți dintre ei în repetate rânduri, dacă a fost nevoie. În 2023 vom putea trimite cel puțin 11 copii însoțiți până la sfârșitul anului. Realizăm toate acestea cu puțin peste 700 de membri. Nu aș vrea să nu amintesc sprijinul doamnelor noastre, care se organizează și contribuie într-un mod deloc neglijabil la succesul nostru.
Înaintea Templului EMIRAT a existat în Europa un club Shrine, creat în 1951 de către soldații americani. În 2011, Nobilii de pe continent au primit patenta de Templu de sine stătător.
Cluburi există în Germania, Elveția, România, Cipru, Italia, Grecia și Turcia. În plus, există Nobili EMIRAT în Spania, Danemarca, Suedia, Belgia, Franța și Olanda. Sper că nu am uitat pe nimeni.

Frank, te rog explică-ne de ce ai ales acest motto: „Răspândește Lumina“.
Sunt mai multe motive. Simbolul luminii arată apropierea de Francmasonerie. Împărtășirea ideii noastre și în interiorul Francmasoneriei, dar și în lumea profană ar trebui să fie un obiectiv apropiat de inima fiecărui Nobil. Iar ca ultimă idee, desigur, a folosi experiența Nobililor cu vechime înseamnă a răspândi lumină.

Care sunt obiectivele principale din mandatul tău ca Potentat al Templului Emirat?
Să oferim tratament cât mai multor copii, să conti­nuăm să ne creștem numărul de membri, iar în unele locuri să stabilim modalitățile de dezvoltare în viitor. Asta înseamnă să devenim mai profesioniști în aparițiile din social media și pe site-ul nostru sau să oferim instrumente și mai bune pentru relațiile cu publicul.

Care consideri că este cea mai bună metodă de a ne comunica filantropia?
Dacă fiecare Nobil povestește cu mândrie în Loja lui cum îmbunătățește viața copiilor în timp ce se distrează și dezvoltă un sentiment de camaraderie alături de doamnele, familiile și Frații noștri din toată Europa, sunt convins că mulți Masoni vor fi interesați să devină membri. Dacă unii Nobili le povestesc familiilor sau colegilor despre ceea ce facem, sunt convins că vom găsi mai mulți sponsori și, poate, chiar Masoni care să devină membri ai Templului nostru.

Te rog să ne spui CV-ul tău, atât masonic, cât și profan.
M-am născutîn 1971 în RDG și am avut o copilărie liniștită, fiind fiu de profesor.
După reunificare am lucrat la o companie de asigurări de sănătate. Mai târziu mi-am finalizat stagiul în domeniul educației pentru adulți, iar din 2001 lucrez în Köln la o mare companie de asigurări care, bineînțeles, m-a ajutat să înțeleg o parte din constrângerile birocratice.
Sunt mason din 2006, am fost Maestru Venerabil în două Loji, acum sunt Mare Maestru Districtual Adjunct pentru Marea Lojă Americano-Canadiană din Germania, iar din 2016 sunt Shriner.
Mai sunt membru în câteva rituri britanice tipice, de la Maestru Mark la Cavaler Templier, la care am renunțat în 2023 ca să mă dedic în totalitate misiunii de Potentat.

Sursa: https://youtu.be/iPWzWbPd8HU?si=OAtyCWpNlnWsjTut