CLAUDIU IONESCU
de vorbă cu

Marele Maestru al Marii Loji din Azerbaidjan

Aras portrait 2


Prea Respectabile Frate Aras, te rog să ne informezi despre Marea Lojă Naţio­nală a Azerbaidjanului (când a fost fondată şi care sunt Marile Loji fonda­toare, câți membri aveţi, câte Loji, câte recunoaşteri internaţionale, ce rituri funcționează etc

 

Marea Lojă Națională a Azerbaidjanului

O scurtă istorie și contextul

După consacrarea lojii în limba turcă NUR 2000, de către, P.R.Fr. Robert B. Heyat, Mare Maestru din Trecut al Marii Loji din Washington în anul 2000, s-a fost decis să fie fo­losită această Lojă ca o bază pentru crearea Francmasoneriei în Republica Azerbaidjan. După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Azerbaidjan a devenit o republică independentă. Azerbaidjan se află în Caucaz şi este o ţară Est Europeană care vorbeşte limba turcă Azeri.

Proiectul deschiderii Francmasoneriei în Azerbaidjan a început cu crearea Lojei Azerbaidjan nr. 2001 cu parti­ciparea multor Venerabili din Trecut şi Fraţi turci, azeri şi americani în Washington, D.C. Anul următor, Marea Lojă din Washington DC a invitat Marea Lojă a Rusiei să se alăture acestui proiect şi, în 2002, ele au creat Loja Drugba (prietenie) nr. 24 în Moscova. În 2003, ca rezultat al unei relaţii foarte aproapiate cu Marea Lojă a Turciei, prin Loja NUR 2000, Marea Lojă din Washington DC a invitat Marea Lojă a Turciei să se alăture acestui proiect. Astfel, Loja Hazar nr. 1000 şi-a primit charter-ul de la P.R.Fr. Demir Savascin în Ankara.

Majoritatea muncii de pregătire a fost făcută de Loja Azerbaidjan în anii 2001-2008, şi prin multe vizite la Baku şi prin întâlniri cu autorităţile de acolo la care s-au oferit explicaţii despre valoarea Francmasoneriei, în fine, în 2008, semnalul afirmativ a fost dat pentru a merge mai departe. În urma acestei dezvoltări, Marea Lojă din Washington DC a creat Loja Baku nr. 2008, pentru a lucra local în Baku şi a organiza pregătirile pentru crearea Marii Loji. Ar trebui să fie menţionat că Marea Lojă a Rusiei a fost de mare ajutor şi sprijin în toate eforturile noastre de a duce acest proiect dificil mai departe.

PAras + Robert Heyate 5 decembrie 2008, în timpul Conventului anual al Marii Loji Naționale Franceze a fost organizată o întâlnire comună a Marilor Maeştri şi Mari Secretari ai Marilor Loji din Washington DC, Marea Lojă a Rusiei şi Marea Lojă a Turciei şi P.R.Fr. Robert B. Heyat, fondatorul proiectului, cu scopul eliberării unui charter pentru Marea Lojă Naţională a Azerbaidjanului.

La sfârşitul întâlnirii, charter-ul a fost semnat, publi­cat şi s-a căzut de acord să ţinem consacrarea săptămâna următoare, pe 9 decembrie, în Baku, Azerbaidjan. Pe 9 decembrie, întâlnirea Marii Loji Naţionale a Azerbaidja­nului a fost organizată în Baku şi P.R.Fr. Robert B. Heyat a fost instalat ca primul Mare Maestru de către Marii Maeştri ai Rusiei şi Washington DC. După instalarea sa, P.R.Fr. Robert B. Heyat a instalat ofiţerii Marii Loji. Ziua următoare, pe 10 decembrie, în cea de-a doua întâlnire a Marii Loji Naţionale a Azerbaidjanului, noi chartere au fost emise pentru lojile fondatoare, pentru Maeştrii Venerabili şi ofiţerii care au fost instalaţi de către Marele Maestru.

Informații generale

În prezent, patru loji sunt active în Azerbaidjan: Loja Azerbaidjan nr. 1, Loja Khazar nr. 2, Loja Drugba nr. 3 și Loja Baku nr. 4.

Numărul total de membri ai Marii Loji Naţionale a Azerbaidjanului este 102 după cum urmează: Loja Azerbaidjan – 44, Loja Baku – 32, Loja Drugba – 11, Loja Hazar – 15.

De la Consacrarea Marii Loji Naţionale din Azer­bai­djan, mulţi candidaţi au fost intervievaţi şi aprobaţi de către loji şi toţi au fost deja iniţiaţi, avansați la gradule de calfă și ridicați la gradul de maestru de către loji. Există, de asemenea, o lungă listă cu potenţiali candi­daţi de luat în considerație. Datorită situaţiei politice delicate din Azerbaidjan, candidaţii sunt selectaţi într-un mod foarte atent, după un număr de interviuri şi după o perioadă lungă de timp.Aras + father + brother web

Există întâlniri lunare şi trimestriale ale Lojilor şi o întâlnire bianuală a Marii Loji. Conventul principal al Marii Loji este în ultimul weekend din iunie.

Marea Lojă Naţională a Azerbaidjanului este recu­noscută de majoritatea Marilor Loji europene şi multe Mari Loji americane, canadiene, latin-americane. Mai mult de cincizeci de Mari Loji, inclusiv Mari Loji din Braziia, recunosc MLNAZ.

Nu există încă rituri în Azerbaidjan, deşi au fost făcute unele pregătiri pentru a stabili Supremul Consiliu al Ritului Scoţian.

 

Aras + SW + JW webAș vrea să ne vorbești despre viziunea ta masonică, despre strategia ca Mare Maestru.

Eu am fost instalat de către trei Mari Maeştri, P.R. Robert B. Heyat, P.R. Andrey Bogdanov din Rusia şi P.R. Rudiger Templin al Marii Loji Unite a Germaniei.

Ca nou-ales Mare Maestru, am să urmez viziunea şi misiunea noastră.

Misiunea Marii Loji Naţionale a Azerbaidjanului este să învățăm şi să perpetuăm un mod de viaţă care promovează Frăţia bărbaților sub ocrotirea Tatălui şi să asiste Lojele pentru a creşte şi a se dezvolta, pe baza tradiţiile noastre masonice şi a Landmark-urilor.

Viziunea Marii Loji Naţionale a Azerbaidjanului este să fie o organizaţie de prim rang, compusă din bărbați integri și de caracter, onești, care-și țin cu­vân­tul, cred în Dumnezeu, sunt devotați familiei, sunt generoși în comunitățile lor, sunt curtenitori și își ajută semenii.

Pentru a avea succes în îndeplinirea acestei misiuni şi a atinge acest țel, Marea Lojă Națională a Azerbaidja­nului a definit o strategie după care se ghidează activi­tăţile noastre principale:

Marea Lojă asigură dezvoltarea personală și pregă­tirea pentru  leadership pentru acei membri care au avansat dincolo de gradul de Maestru Venerabil al Lojii lor şi îi pregăteşte pentru poziţii de mai mare respon­sabilitate în cadrul Frăției.

Ofiţerii Marii Loji sunt percepuți ca fiind lideri chibzuiți şi eficienţi, care ghidează fraternitatea prin sfaturi şi exemplu personal.

Marea Lojă oferă leadership, sprijin, sfaturi admi­nistrative şi recunoaşte realizările Lojilor din juris­dicţie. Un program eficient de membership, care atrage un număr mare de candidaţi de înaltă calitate pentru  deveni membri ai Frăției noastre.

Marea Lojă şi Lojile constituente sunt stabile financiar. Marea Lojă va monitoriza membrii şi activităţile Lojilor pentru conformitate cu Codul Masonic al Marii Loji Naţionale a Azerbaidjanului şi pentru a oferi sfaturi Lojilor membre în această privință.

Pe măsură ce devenim capabili să facem progrese semnificative în realizarea acestor obiective, ne vom apropia de viziunea finală a Marii Loji Naţionale a Azerbaidjanului: „…de a fi organizaţia de prim rang, compusă din bărbaţi integri şi caracter…“ și vom proteja viitorul Craftului, astfel încât noi şi urmaşii noştri vom putea continua să ne bucurăm de prietenia, moralitatea și iubirea fraternă.

Tu ești un cosmopolit, ai călătorit mult în scopuri masonice. Crezi că Francmasoneria din țările estice este diferită în comparație cu Francmasoneria Occidentală?

Francmasoneria din Est este mai implicată în cultura şi tradiţiile locale, ceea ce creează totodată dificultăţi când vine vorba de o dezvoltare rapidă. Totuşi, cei care bat la poarta templului, vin cu o credinţă şi o dedicaţie speciale.

 Crezi  că lumea de astăzi are nevoie de Francmasonerie ca în trecut?

Lumea are nevoie de Francmasonerie acum mai mult decât a avut vreodată, cu tot întunericul care se răspân­deşte în toată lumea. Totuşi, Francmasoneria trebuie să îşi schimbe formatul şi agenda şi să devină mult mai impli­cată în problemele societăţii de astăzi, care afectează viaţa de zi cu zi a comunităţilor noastre, şi să devină pro-activă.

 Te rog să ne prezinți Curriculum Vitae-ul, atât masonic cât şi profan.

Am fost iniţiat în 1989 și ridicat la Gradul Sublim de Maestru Mason în Loja Bilgi, nr. 15 din Ankara, Turcia, continuând tradiţia masonică a familiei mele, eu fiind cea de-a treia generaţie.

Sunt unul dintre fondatorii Lojilor Nur 2000 şi Azerbaidjan 2001, membru al mai mulor Loji în Washington D.C. şi România, Turcia şi Azerbaidjan. În decursul anilor, în cadrul lojilor menționate, am fost în toate oficiile (funcțiile) Craftului.

De când ne-am consacrat Marea noastră Lojă, am fost Asistent pentru Relații Internaționale al Marelui Maestru. Am reprezentat Marea Lojă Naţională a Azerbaidjanului în multe Convente internaționale şi conferinţe mondiale.

În viaţa personală, sunt om de afaceri. Am început în 1984, lucrând, pe plan internațional, în diverse do­menii. Am doi copii, un băiat și o fată, care trăiesc în New York.