ANNE BROUWER

M. Ven din Trecut și de Onoare, Loja Concord Nr. 134, Marele Orient al Olandei

Astăzi, 27 martie, se împlinesc 70 de ani de când Venerabilul Frate Arnold Daane a fost inițiat în Francmasonerie în Loja Deli din Medan, Sumatra, Indonezia. Fratele Arnold s-a întors în 1955 în Olanda, înainte de redeschiderea Lojii Concord în 1956, și a primit, în mod firesc, gradul de Maestru la Loja De Drie ­Kolommen. După o perioadă în Loja La Flamboyante, Arnold a devenit membru al Lojii Concord în 1964, pe care a slujit-o ca Maestru Venerabil în 1970. (Încă mai există documente despre Noaptea Doamnelor din 1970.) A devenit Maestru Venerabil de Onoare în 2004. În afară de activitatea sa în Lojă ca Ospitalier și Maestru de Ceremonii, fratele Arnold a reprezentat Loja ­Concord timp de ani de zile în Consiliul Maeștrilor Venerabili, unde a evidențiat, timp de câteva decenii, importanța Lojii Concord pentru Rotterdam. El a primit, la fel ca și Venerabilul Frate Herman van Well mai târziu, Laurens Bokaal pentru meritele sale pentru toate Lojile din Rotterdam; chiar acest Laurens Bokaal va fi expus în vitrina din Maaszaal când vom scoate din depozit alte medalii și diplome.
Fratele Arnold a prezentat un ritual olandez de gradul I, în traducerea sa în limba engleză, la Marea Lojă Unită din Anglia, ca lider al Lojii demonstrative, care era o echipă compusă din Frați din mai multe Loji din Rotterdam, Dordrecht și Tiel, echipă din care făcea parte și actualul nostru Mare Maestru P.R. Fr. ­Leonard Jonker.
În fine, fratele Arnold deține cel mai înalt grad de ofițer în Marea Lojă a Maeștrilor Masoni Mark, pe care Loja Concord a cunoscut-o în existența sa, după regretatul Mare Maestru fratele Davidson. El a fondat „propria” Lojă Mark în Dordrecht, numită pe bună dreptate Loja Thuredrecht, și a primit în 2017, avea atunci 90 de ani, gradul 32 în RSAA.

Maestrul Lojii noastre, Venerabilul Frate François Gaubert, însoțit de Venerabilul din Trecutul Imediat, Fratele Aldo do Carmo, au oferit o insignă aniversară de 70 de ani fratelui Arnold pentru a marca această sărbătoare remarcabilă, și i-au urat fratelui Arnold, în numele Lojii, mulți ani de acum încolo, în condiții cât mai bune de sănătate, în acest nou mediu. Fratele Aldo do Carmo i-a împărtășit lui Arnold cum a decurs seara doamnelor de sâmbătă. Fratele Arnold urmărește în continuare cu interes bunăstarea Lojii Concord; a apreciat insigna și tortul cu efigia sa și îi salută cu dragoste pe toți Frații din Lojă.
La întoarcerea în secția căminului unde locuiește, fratele Arnold a fost aplaudat de colegii săi de salon, care vor savura ceea ce a mai rămas din tortul pe care Loja i l-a pregătit, aproximativ jumătate, partea de deasupra mâinilor.

*****

A doua zi, fratele Fred și cu mine l-am văzut pe fratele Arnold. Acesta trebuie să fie foarte puternic, nu a avut de suferit în urma cantităților de tort mâncate cu o zi înainte. A fost bucuros să ne vadă și ne-a îndrumat ferm spre aceeași masă ca și ieri. Ne-am răsfățat din nou, deși mai puțin decât ieri.
Fratele Arnold, Fred și cu mine am împărtășit ceea ce ne aminteam despre inițierile noastre respectiv din 1953, 1987 și 1988. Atât Arnold, cât și Fred au fost luați de acasă și, după inițiere, aduși acasă, după cina festivă.
Arnold a fost propus de fratele Chris …. (?)… Am uitat numele lui de familie exact, așa cum a spus ­Arnold: a decedat. Într-un fel, cunoaștem Maeștrii de dinainte de război și rolul fratelui Henri Lohman la resuscitarea Lojii Concord datorită lui Arnold, căci Arnold l-a recrutat pe Cees Timmer de la DDK, Cees Timmer l-a cunoscut și s-a împrietenit cu Henry ­Lohman la Loja Fides Mutua din Zwolle, Henry ­Lohman i-a lăsat actele sale masonice lui Cees ­Timmer, care le-a lăsat lui Anthony van Aartsen. Henry Lohman a fost aniversat de Loja Concord în mai 1979, Anthony van Aartsen a fost inițiat o lună mai târziu, în iunie 1979. Henri Lohman a plecat, Kees Timmer a plecat, Arnold este încă printre noi.
A fost o după-amiază convivială și a fost soare.
Pentru Arnold este de ajuns, pare mulțumit, am dori să mai rămână puțin și îi dorim numai bine.

*****

Fratele Arnold nu mai poate veni la Loja Concord. Pe 14 aprilie, el a împlinit 96 de ani. Dar Loja poate veni la el.